Solrosbröd på rågmjöl

av Åse

Förra veckan bakade jag upp brödförrådet i frysen och provade ett nytt recept- Detta blir ett gott ljust mjukt bröd som ändå är liiiiiite nyttigare. barnen gillar det!

2 bröd (ca 20 skivor) 

50 g jäst
5 dl vatten 37 g
1-11/2 tsk salt
2 dl solrosfrön (1/2 dl till garnering)
2 dl grovt rågmjöl
1 msk flytande honung
1 msk rapsolja
9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg att pensla bröden med.

Värm vattnet till fingertoppsvärme, 37°. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt salt och lite av vattnet. Rör tills jästen har löst sig helt. Tillsätt olja, honung och resten av degspadet. Tillsätt solrosfrön, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta samman degen, som är färdigknådad när den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i bunken 30–40 minuter på dragfri plats.

Knåda degen på mjölat bakbord. Forma till två runda bröd.  Lägg bröden på en smord plåt eller bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Sätt ugnen på 200°.  Vispa upp ägget i en kopp. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö solrosfrön runt om. (På bröden nedan har jag bara sprayat med vatten.)

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Brödet är färdiggräddat när det låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan. Låt svalna under duk för en mjukare skorpa och utan duk för en krispigare skorpa.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

14 kommentarer

Jannica 4 november, 2010 - 13:45

Vilket bra blogg. Jag kämpar med me vikten. Lchf. Kolla gärna in min blogg och skriv i gästboken 🙂

Svara
D A G A R N A . N U » Solrosbröd 2 november, 2010 - 20:07

[…] vi bakade förra veckan är slut. Så i dag bakade jag och dottern nytt bröd. Denna gång blev det solrosbröd, även denna gång kommer receptet från […]

Svara
Mariah 20 oktober, 2010 - 09:25

SUUUPERGOTT!
Bakade det igår och hade bröden ganska lågt i ugnen i 35 min, blev jättebra.
Avnjöt frukosten med en kopp thé och två bröd nyss, MUMS!!!
Tack för receptet Åse.

Svara
Mariah 19 oktober, 2010 - 13:20

Jästpaketet i kylen behöver inte mögla denna gång,
nu vet jag vad jag ska sysselsätta mig med ikväll 🙂
Tisdagar är ”min” dag,
då tränar jag eller gör något jag inte hinner annars.
Bakar t.ex. och nu har det varit så mycket kalas ett tag så jag ser fram emot ett gott bröd istället för alla sliskiga kakor.
Tack Åse!
Ps. Vad snyggt och jämnt skivat brödet är på bilden,
kan det vara så att du har en sån där smidig skär-maskin?

Svara
Åse 20 oktober, 2010 - 10:17

Jajjemen, skärmaskin är det! =))
vad mysigt, blev det ngt bakande??

Svara
Mariah 20 oktober, 2010 - 22:20

Jajjamen, klart det blev ett prov-bak!
Helt underbart goda.
Längtar till frukosten imorgon,
mina pp är slut för dagen så jag får bita ihop och inte synda någon natt-macka ikväll 😀

Svara
jennyh 12 oktober, 2010 - 15:23

Har idag bakat detta bröd. Mmmmm blev så himla gott!

Svara
ÅsaS 11 oktober, 2010 - 20:25

Testades redan idag och fick klart godkänt av familjen! Har även skickat med receptet till kompisen, vars son var här och åt med oss. Han var alldeles lyrisk! =)

Tack snälla Åse för all inspiration!

Kram och ha det gott!
ÅsaS

Svara
Anita 11 oktober, 2010 - 18:45

Tack för ännu ett recept som ska testas.

Svara
B-M 11 oktober, 2010 - 15:07

Jag älskar bröd med solrosfrön, så detta ska jag testa! =) Hur länge ska det vara inne i ugnen o på vilken temperatur?
Ha en bra vecka! Kraaam

Svara
Karin 11 oktober, 2010 - 14:38

Gott, gott med bröd. men här är det low carb som gäller nu. basta!

Svara
Ida-www.lippstick.se 11 oktober, 2010 - 13:32

Mmm vad gott det låter!
/ Kram Ida

Svara
Ettan 11 oktober, 2010 - 11:36

Ser jättegott ut.
Ugnstemperatur? Och hur länge i ugnen?

Svara
Linruz 11 oktober, 2010 - 10:09

Mumsfillibabba….
Borde ta tag i att baka lite jag med…frysen är tom på hembakt just nu.
Kram och ha en fin dag
Lina

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.