Lchf ”potatisgratäng” Rättikagratäng

av Åse

Rättika är en rotfrukt men som har mkt lågt kolhydratvärde (2,3 kh/100g). Rättika otillagad smakar som rädisa men tillagad så försvinner den beska smaken och den är ett perfekt substitut för potatis i tex potatisgratäng!

Rättikagratäng 4-6 portioner

Rättika ca 6-700 gram
4 dl vispgrädde
1 vitlök solo
1 gul lök
ca 5 dl riven västerbottensost
salt, svartpeppar

Skala och skiva rättikan med en mandolin eller dylikt. Skiva löken.
Koka upp grädde med rättika, vitlök, salt och peppar och låt koka in utan lock i ca 10 minuter. Lägg i löken och låt koka ca 5-10 minuter till. Häll i smörad form och gratinera med osten. In i ugn, ca 225 grader i 20 minuter!

Suuuuupergott!!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

53 kommentarer

Jonas Fransson 15 oktober, 2020 - 16:20

Hej! Testade denna och tyvärr blev den besk, trots att vi följde receptet och kokade rättikan i grädde. Ska prova med att koka i saltat vatten istället, för jag läste någonstans att grädde inte tar ur det bittra i rättikan, men att vatten gör det. Det var eftersmaken som blev besk, men annars var konsistens, smak och gräddighet mycket lik potatisgratäng.

Svara
Åse 15 oktober, 2020 - 16:21

Det kan säkert stämma, är ett mkt gammal recept! Jag ska dubbelkolla detta med vatten. Tack för feedback!

Svara
Nac 17 september, 2019 - 20:15

Gjorde denna igår och tycker att rättikan blev besk? Följde receptet ganska precis och funderar på vad jag kan ja gjort för fel. Finns det olika rättikor eller något annat jag missat? Tack för en helt fantastisk blogg!

Svara
Åse 18 september, 2019 - 09:30

Hej!
Oj det kan jag ite svar på. Beskan ska ju försvinna när rättikan kokas.

Svara
Ellinor 12 november, 2017 - 17:47

Jättegott! Men lite mer jobb än med potatisgratäng. Denna gör jag fler gånger 🙂 Mvh Ellinor

Svara
Crockpot- Enkel fläskkotlett med timjan | Lindas mathörna 4 oktober, 2017 - 15:33

[…] medan resten åt potatisgratäng. Rättikagratängen gjorde jag med utgångspunkt från 56kilo men la till rödbetor. Chilibea till så har du en […]

Svara
H 24 juli, 2015 - 06:55

Wow! Den var ju som vilken potatisgratäng som helst! Åh vilket tillbehör. Måste säga att jag var en aning skeptisk när jag stod där och kokade rättikan i grädden och den lite sträva doften fortfarande puttrade upp i näsan. Men sicket resultat när allt var klart. Tummen upp!

Svara
Kersthin 13 juni, 2014 - 18:15

Ska äta denna gratäng för första gången, och det doftar ljuvligt! Hoppas att min make gillar denna även han.
Men jag la i löken samtidigt med rättikan, skivade allt i assistenten, har ingen mandolin, gör nog inte något skulle jag tro!
Denna till biff på innanlår, tomat….jisses rena festmiddan, fredan innan midsommar!
Trevlig helg.

Svara
Kersthin 20 juni, 2014 - 11:07

Hej igen!
Måste tala om att det blev en hit! Jättegod, skulle stått inne nåra min. till, har vedspis, svårt att få rätt temperatur!
Är på G idag midsommarafton med en till gratäng, och en potatissallad på cuzzini! Ketosbollar till efterätt!
Trevlig midsommar!

Svara
Åse 20 juni, 2014 - 11:21

Härligt! Njut av dagen!!

Svara
LME 27 augusti, 2015 - 15:43

Jag tror det finns en rund rättika och en vit, avlång som kan bli jättestor.
Är det den avlånga man ska använda?

Vet du om den blir beskare och träig ju större den blir, så att man borde välja små exemplar?

Försöker hitta nya grönsaker och annat att äta jämt, men det är svårt, av flera anledningar.

Och jag försöker äta nyttigare med mer grönsaker och så småningon fasa ut det mesta av kolhydrater och socker.

Pasta är inte så farligt, har aldrig gillat det så mycket, men jag älskar potatis och bröd, särskilt färska frallor på vitt mjöl.
Finns inget godare än hemmagjorda vetebullar med kardemumma och äkta vaniljsocker! 🙂

Tycker inte om chips, ostbågar, lösgodis och ren choklad el chokladbitar typ Mars och Twix längre, men hemmagjort godis som Marsgodiset med rice krispies och Snickerskaka kan jag inte låta bli! 🙁

Men det bakas nästan aldrig längre, för det var min syster som (sköter) skötte den delen (och jag det mesta av maten).

Jag tål inget sötningsmedel alls, inte ens de mer naturliga som kommit de senaste åren.

Är en supersmakare så mörk, besk choklad går bort. 🙁

Så att bara använda lchf lär nog aldrig funka för mig då jag har svårt att äta många ”rätta” saker, och överhuvud taget äta ibland, då jag har svår kronisk buksmärta som en fin avslutning tillsamnans med alla andra problem! 🙁

Svara
anne 2 juni, 2014 - 15:21

Hej. Tänkte testa denna gratäng. Men ska den vara i mitten eller längst ner? Tack på förhand.

Svara
Åse 2 juni, 2014 - 16:58

Det beror lite på din ugn. Min är så stor så jag måste ha den i mitten.

Svara
Kersthin 15 november, 2017 - 16:16

Har bara ett läge som är bra i min vedspis!

Svara
Malin Fricke 23 mars, 2014 - 21:57

Tack för ett riktigt toppenrecept Åse, detta kommer jag göra om och om igen!

Svara
Gryta, underskattad mat | Madelens LCHF 16 mars, 2014 - 20:35

[…] rättikagratäng för första gången igår förresten. Använde 56kilos recept, men med vanlig vitlök och dessutom gräslök i. Jättegott! Ska köpa hem och odla det och […]

Svara
Erika 18 januari, 2014 - 21:50

Tusen tack igen Åse, du å dina recept levererar!:) såååå gott, smakade som potatisgratäng! Mums!

Svara
LCHF hemma i Farsta! | Our Love Story – Krister, Regina och lille Sam ❥ 8 juli, 2013 - 22:50

[…] Idag åt vi lchf middag hemma hos familjen i Farsta. Krister började jobba klockan 17 så innan dess åt vi en lunch tillsammans med finaste Sandra och Johanna i Centrum. K passade på att klippa sig och sola medan vi handlade till middagen. Testade Rättikagratäng med fläskytterfilé som Sandra marinerade. Hur gott vart det inte då? Hittade receptet på rättikagratängen hos 56kilo här. […]

Svara
Nämen oj! | Stil & Profil 1 juni, 2013 - 19:37

[…] skumpa, åt hemgjord anklever, en rättikagratäng från paradiset (egentligen ett recept från 56kilo, men man hamnade i paradiset när man åt den) och grillade rib […]

Svara
Erika 22 september, 2012 - 18:40

Verkligen jättegod gratäng!! Till och med en skeptisk svärfar tog om fastän det fanns potatisgratäng också. Detta recept kommer definitivt att användas igen. Tack!

Svara
Rättikagratäng (istället för potatisgratäng) | Saker att minnas. 25 augusti, 2012 - 21:38

[…] LÅNAT! från LCHF-bloggern 56kilo som är en riktig guldgruva med många mumsiga recept. Share […]

Svara
Stina 7 juli, 2012 - 23:48

Galet gott! Gjorde denna idag men kokade rättikan först 25 min och sen 30 min i ugnen. Tack fina Åse för en supergoooood middag.
Kram

Svara
Rättikagratäng | vardagenvar 19 mars, 2012 - 18:44

[…] är just ett substitut för potatis inom lchf-världen grundreceptet hittade jag hos bästa Åse men gjorde om det lite som […]

Svara
Katrin 19 mars, 2012 - 18:35

Gjorde denna igår och det var nog något av det godaste jag ätit!! Tack för allt du delar med dig av 🙂

Svara
Åse 19 mars, 2012 - 18:37

Vad roligt att höra! =))

Svara
Caroline 5 mars, 2012 - 23:56

Åt denna idag! Sååå god!! Åt den tillsammans med kokt torsk. Jag är demivegetarian pojkvännen fick nöja sig med firre! Perfekt substitut för potäter. Man kände nästan ingen skillnad… 🙂 Kommer definitivt att göra igen!

Svara
Ines 10 februari, 2012 - 21:59

Åååååh jag älskade denna! Skulle ha fredagsmys med sambon ikväll och tänkte äta Ryggbiff med sallad och beasås..sambon har alltid klyftpotatis till och ja va lite trött på blomkål..fick äntligen tummen ur och testade att göra rättikagratäng. Har aldrig ätit rättika innan, men fyyy vad gott det var! Lika gott som potatisgratäng! Numera blir det till att alltid ha rättika hemma! Tack för dina fantastiska recept!:)

Svara
Black Spanish Long « Bittra tankar om det bittra livet 24 oktober, 2011 - 14:06

[…] i den?? Det är tydligen en väldigt ovanlig grönsak i det här landet. Jag vill ju göra den här maträtten! Rättika oskalad Share this:DelaLike this:GillaBli först att gilla denna […]

Svara
PiA 18 september, 2011 - 17:11

Men hello vad gott det var! Mycket nöjd 🙂 Möjligen något vattnig men det kan det ju bli även med potatis. Slår vad om att folk inte skulle märka att det inte var potatis…

Svara
LME 27 augusti, 2015 - 15:13

Jo då, det kan jag lova dig att vissa personer märker skillnaden! 🙂
I alla fall om man är en så kallad supersmakare som jag är! Och även har ett väldigt bra luktsinne, vilket är detsamma som smaksinnet, eftersom smaksinnet bara urskiljer grundsmakerna som salt, sött, beskt, syrligt och numera även umami.

Googla på supersmakare så får ni veta mer, det kan vara ett helvete ibland. 🙁

Jag kan t ex inte med beska smaker och kan inte dricka kaffe trots att jag älskar lukten av nymalda bönor.
Kan dricka 2-3 sorters svart te: svagt och med EN specifik honung och lite grädde, duger inte ens med mjölk. Grönt te går bort då jag inte kan ha i tepåsen längre än 1-2 min och det bli både smaklöst och beskt.
Broccoli, rädisor, blomkål och vissa kålsorter går bort.
Klarar inte av röda och gröna linser och kikärter pga järnsmak, även nästan allt nötkött smakar starkt av järn.

Fick slänga min nyinköpta och dyra gjutgärnsgryta till slut, då ALL mat tillagd där i bara smakade järn, speciellt då jag nästan alltid använder tomatpuré/krossade tomater och citromjuice som löser ut ännu mer järn.

All alkohol, inklusive äkta cider och öl, går bort pga av smaken och lukten av alkohol som är väldigt beskt och humle och malt är såå vidrigt! Och nej, vodka är verkligen inte smak- och luktlös som alla hävdar.

Jag tror även att min ADHD och Asperger, trots att jag har väldigt ”svaga” symptom av dessa diagnoser, påverkar smak och lukt, eftersom jag även har problem med konsistensen på maten.

Även stora problem med mediciner pga dessa diagnoser. Vissa mediciner förändrar även lukt- och smaksinnet, men det är livsnödvändiga mediciner för mig då jag även har HMS/Ehlers-Danlos.

Så alla tycker att jag beter mig som en bortskämd barnunge, trots att jag tvingat i mig alla dessa saker många gånger för att ”lära mig” äta fler saker.
Jag anses inte som vuxen för att jag varken dricker kaffe el alkohol, trots att jag är 38 år och har kämpat med maten (luktsinnet) hela mitt liv. 🙁

Svara
Jörgen 14 augusti, 2011 - 15:59

Det låter jätte gott, det måste provas men 500 dl riven västerbottenost låter lite mycket tycker jag 😉

Svara
Åse 14 augusti, 2011 - 16:20

Hehe jaaaaa en aningens va ? 😉 Ändrat nu!

Svara
Millan 14 augusti, 2011 - 15:30

Hej!
Ser supergott ut! Ska absolut testas här.
Antar att det ska vara 5dl ost, inte 500dl. hihi
Tack för tipset och en helt fantastisk sida 🙂

Svara
Åse 14 augusti, 2011 - 15:48

Haha ja, ska ändras 😉 Tack!

Svara
Grisfest « 5 6 k i l o . s e -en unik inspirationsblogg med inriktning LCHF. 14 augusti, 2011 - 15:09

[…] Hej på er! Har ni haft en trevlig helg? Det har vi! I går var vi på grisfest och jag gjorde rättikagratäng som tillbehör till mig, syrran och våra familjer. Det är verkligen ett perfekt substitut till […]

Svara
Anna-Lena 7 april, 2011 - 19:18

Vilken hit det blev och supergott!
Ska prova att göra ”Jansson” till påsk.
Fin blogg! 🙂

Svara
Jenny ✫ 10 januari, 2011 - 18:44

Jag tyckte att rättikan blev lite vattnig i smaken men jag kanske kokade den för länge. Nästa gång provar vi att ha sås till också, hade inte det denna gången. Annars så är den ett utmärkt alternativ till potatisgratäng 🙂

Svara
Åse 10 januari, 2011 - 18:46

Hemligheten är att låta den ånga ur ordentligt, gärna 10 min på stängd platta alt på tex 2:an.

Svara
Mariaros 9 januari, 2011 - 13:50

Tack för det här receptet.

Var verkligen gott!! Saknar verkligen inte potatis när man får
äta så här gott. Min sambo som inte kör LCHF gillade den oxå:D

Svara
Åse 9 januari, 2011 - 18:23

Roligt!!!

Svara
Åse 10 januari, 2011 - 18:48

Tack för recensionen! :))

Svara
susanne karlsson 4 januari, 2011 - 10:42

ska prova tack för tipset 0O0

Svara
Kristina 4 januari, 2011 - 07:47

Du är så påhittig!! Vad gjorde jag utan dig när min fantasi tryter?:) Har du räknat ut pp antal? Fixar det själv annars;) Hoppas allt är bra! Sköt om dig!! Kram

Svara
Åse 4 januari, 2011 - 08:16

Nej fast det är bara grädde o ost som räknas så det kan man lätt räkna ut :)) Kraaaam!

Svara
Cecilia, Livsstilsdesigner! 4 januari, 2011 - 00:57

Tack för en bra blogg! Den där gratängen måste jag absolut prova. Tack för receptet.

Ha en härlig kväll och missa inte dagens nyckel!

Svara
Teres 3 januari, 2011 - 22:58

Det måste jag också provaser ju jätte gott utt.

God fortsättning på dej Åse
Kram Teres

Svara
Anita 3 januari, 2011 - 22:25

Ser gott ut! Ska titta när jag handlar nästa gång efter rättika.

Svara
Anna 3 januari, 2011 - 19:43

Hej Åse

Detta måste provas. Igår stekte jag grovriven rättika och serverade istället för pasta. Hel OK ersättning. 😀
Anna

Svara
Linda 3 januari, 2011 - 17:22

Den ska man absolut testa,,

Svara
Victoria (bloggfamiljen/matplatsen) 3 januari, 2011 - 14:37

smakar det som potatis????

Svara
Åse 3 januari, 2011 - 14:42

Smakar som en rotfrukt 🙂 smaken i rättikagratäng påminner om potatis.

Svara
Eva 3 januari, 2011 - 10:36

Gott Nytt År!!
Tack för tipset, ska absolut provas 🙂

Ha det gott!

Svara
Manuella 3 januari, 2011 - 09:54

Ser jätte gott ut! Måste provas….

Nya sidan ser jätte bra ut!!!

Gott nytt år på er!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.