Majonnäs på minuten!

Egengjord majonnäs är ju verkligen godast!
Jag gör med stavmixer och det blir klart på 1 minut! Sedan häller jag i majonnäsen i en glasburk och så har vi till ägg, skaldjur and you name it!

Här kommer mitt bästa recept som jag tycker är gott!

OBS: Alla varorna ska ha samma temperatur! Jag har mina nerkylda, då går det aldrig fel!

1 helt ägg
1-1,5 tsk dijonsenap
1 krm salt
Lite vitpeppar
1 msk citronjuice
2 dl neutral olja, tex en neutral rapsolja (ej kallpressad! ger för mkt smak)

Lägg alla ingredienserna i en hög, smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och sätt på. Stå still med mixern några sekunder och börja sedan vicka fram och tillbaka tills all olja blandats i! Klart!

Håller ca 1 vecka i kylskåp!
 

Kommentarer

  1. Anna säger

    Blir inte rapsolja grumlig om man förvarar den i kylskåp? Jag hade olivolja i kylen en gång, och den gick knappt att använda…men rapsolja kanske är annorlunda? Är verkligen nyfiken på att prova detta recept då köpemajonnäs innehåller så många onödiga tillsatser…

  2. Christian säger

    Kan man göra dubbel sats – alltså 2 ägg, 4 dl olja, och så vidare? Eller skiter det sig då?

  3. Carin säger

    Nej, alla ingredienserna hade rumstemperatur. Har satt in i kylskåpet, eftersom jag använde lite olivolja,
    så kommer det att delvis stelna. Ska försöka mixa igen för det smakar helt OK.

  4. Carin säger

    Nej, vad trist! Har letat efter ett recept där hela ägget är med. Min blev en tunn soppa.

  5. Jessica säger

    Så skönt att hitta ett recept och tillvägagångssätt som passar min nya mixer!
    Har inte lyckats förrän nu med den, min tidigare mixerstav hade jag aldrig nåt problem med.

    Jag brukar blanda i en näve färsk basilika i min majjo. Det blir väldans gott att ha till köttbiten.
    Eller faktiskt så gott att jag kan äta det med sked… ;)

    Idag står jag utan både lime och citron så det får bli vitvinsvinäger istället. Hoppas det funkar lika bra.

  6. Linda säger

    Den blev ju inte alls sådär fluffig som man vill ha den. :/ Mer som yoghurt i konsistensen. Beror det på att citronjuicen var kylskåpskall medan olja och ägg var rumstempererat?
    Testar i alla fall med mindre citronjuice nästa gång för det smakade rätt mycket citron. För testa igen, det kommer jag. :) Som sagt, skam den som ger sig.

  7. Paty säger

    Det var ett bra recept! Tyvärr lyckades inte jag på första försöket när jag blandade ihop alla ingredienser med stavmixern, men så googlade jag hur man fixar det… Tog en äggula och vispade den fluffig för hand och adderade en matsked av den misslyckade majonäsen en i taget. Det tog någon timme men till slut lyckade jag och nu har jag en god krämig majonäs bredvid mig :)

  8. Anna säger

    Hej! Ska man verkligen använda 2 dl olja? Min blev helt rinnig och smakade bara olja nästan! Gjorde en ny omgång och tog 1 dl och då blev den bra :P

  9. Ary säger

    Såå trött på majonnäs som skär sig, är för tunn, för tjock eller för tjock OCH sedan skär sig. Och då var ju detta lysande – rätt konsistens direkt och den skar sig inte. Var rädd att det skulle märkas på smaken att vitan är i men har inte kännt skillnad annat än att majonnäsen kanske känns lite mindre ”flottig”.

    För de som gillar aioli kan jag tipsa om att blanda colemans senapspulver i också, då tycker jag det blir ännu godare. Man får experimentera hur stark man vill ha den. Går säkert med en rejäl dos dijonne också men inte provat dock.

  10. L säger

    TACK för receptet! Ikväll gjorde jag hemgjord majonnäs för första gången efter detta recept och det kunde varken ha smakat bättre eller vart smidigare! Jag är SÅ Nöjd!! :)

  11. Annette säger

    TACK! Stod ”handfallen” för min överblivna larsvikens lammstek ikväll. Vad ska jag ha till…? Så leta jag på majonnäs och fann ditt recept! Tack! Så himla snabb, enkelt och gott! Jag modifierade det lite, la till en extra äggula, en liten skvätt vitvinsvinäger och en liten skvätt färskpressad apelsinjuice. Gudomligt!

    Sen tog jag 1/2 dl av majonnäsen och pressa i en stor vitlöksklyfta, till en riktigt god aioli.
    Söndagens 5-minutersmiddag blev en succé tack vare ditt recept.

    Kommer aldrig någonsin mer köpa majonnäs i affären.

  12. Mia säger

    Idag gjorde jag den majjon med chili i! Blev supergott om man gillar lite hetta! Bara lade ner en bit chili som jag delat i lite mindre bitar blad det andra och sen mixade! Blev toppen :)

  13. Mia säger

    Gjorde precis din majonäs, bästa recept jag någonsin testat!! Och sååå lätt ju! Du har en helt fantastisk blogg och är en underbar inspirationskälla, har massor av dina recept i min ”jag ska laga lista”! Nu blir det fisksoppa med aioli ( av din majjo) mums!!

  14. Anita säger

    Jag har gjort majonäsen med ett helt ägg, fungerade perfekt.

    I går kväll skulle jag testa med gulan, blev löst och tog då i 0,5 dl x-tra olja som du skrivit i receptet. Hahaha, det blev ännu lösare. Har du haft problem med att få den tjock när du använder bara gulor. :-P :-P :-P

    Det blir nytt försök idag men då tar jag med vitan oxå. ;-)

  15. Sussi säger

    Så enkelt, måste prova til lördagens kräftskiva !
    Har du testat att smaksätta med chili eller vitlök ?

    Jäkligt snygg väska ! / Sussi

  16. säger

    Blir det inge bra med stavmixer om inte alla har samma temp? Tycker man läser i många recept att man ska ha samma temp på råvarorna men jag kör alltid en mix med kylskåpskallt och rumstempat och det blir ALLTID bra ändå! Har dock inte testat stavmixer, tack för tips!

    kram

    • säger

      Det skär sig lättare om man har olika temperaturer, kan ju gå bra också! Om äggulan är kyld är lecitinet mindre lättrörligt och täcker inte fettdropparna lika effektivt. Och när fettet är kallt kan det bilda kantigare strukturer istället för runda droppar. Därför ska man helst använda rumsvarma äggulor och inte kyla ner dem med iskall senap eller olja. KRAM!

  17. Jenjo säger

    Ja, på detta sätt gör jag alltid när jag gör majjo, eller aioli… Tipset taget av dig tidigare och det är helt suveränt! :)
    Kramar!

  18. Noname säger

    Menar du verkligen hela ägget? Jag har gjort egen majjo se’n jag gick restaurangskola, men har aldrig haft annat än bara gulan eller ens hört talas om någon som haft hela ägget!

    • säger

      Man kan hai hela ägget när man använder stavmixer! 2 äggulor i ”visp” metoden och 1 ägg med stavmixer. Men man kan givetvis använda bara gulorna om man tycker bättre om det.

    • säger

      Jag kör bara med hela ägget och jag bryr mig inte om att se till att alla ingredienser har rumstemperatur ens, utan tar ut allt från kylen och kör. Det fungerar alltid. Tycker det är perfekt att man kan använda ett helt ägg istället för ett gäng äggulor med vitor över som bara slängs. Min mayo blir kanongod.

  19. säger

    Ha, vad kul att man hittar dig. Vilken fin blogg du har! Jag bloggar också lite fast på verklig hobbynivå… men det är fantastiskt härligt med mat och så lär man sig ju en massa tekniska finesser på det här bloggandet. Jag ska absolut följa din blogg, kul.
    kram Lottzy (eller Lotta Lindgren 9c ;-)

    Ps angående majonäs så är det ungefär miljoner godare att göra själv än att köpa och enkelt :-), fin bild du fått till

    • säger

      hej Lotta! Vad kul att se dig här! =) Hoppas allt är bra! Visst är mat fantastiskt roligt!!
      Ska kika in på din blogg! KRAM

Trackbacks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Current ye@r *