Pepparkakskladdkaka (Kladdpepparkaka)

av Åse

OBS! Receptet är uppdaterat och finns HÄR

————————————————————————————————-

I går provade jag att göra pepparkakskladdkaka fast utan mjöl och socker.
Tog originalreceptet rakt av och ersatte bara.

1 kladdkaka  (8 bitar) (4,1 kh)

150 g smält smör eller margarin
3 ägg
Sötning motsvarande 3 dl socker (tex Ica Sötströ)
1 1/2 msk pepparkakskryddor
1 1/2 dl mandelmjöl 
1 tsk vaniljpulver
2 msk kakao

Smält smöret, vispa ägg + sötning.
Blanda i övriga ingredienser. Häll smeten i en smord och bröad form ca 25 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen, 200 grader i ca 10-12 minuter.
Låt stå kallt innan servering.

Servera med lingongrädde! (3 dl vispgrädde vispas, blandas sedan med 1 dl grekisk yoghurt och 3 msk osötad lingonsylt)


Serverades med sockerfri hemmagjord glögg!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

22 kommentarer

Linn 15 november, 2014 - 17:29

Mums, detta blev en god kaka även om jag ändrade lite… 🙂

Jag mixade 1,5dl mandlar till ett grövre mjöl (hade inte mandelmjöl hemma)…
…och tog 1 dl björksocker (xylitol, dvs motsvarande 1dl socker) samt 1 dl vanligt strösocker (minskade alltså sammanlagd mängd socker/sötning till 2dl då jag sett kommentar om att den var för söt)… och tog ungefär 1 msk pepparkakskrydda (istället för 1,5msk) då nån tyckte halva paketet var för starkt…
Tog 13-14min att få den klar i min ugn och lät den svalna och sen in i kylen ett tag innan vi åt den.

Blev god smak och jättebra konsistens tycker jag, ganska fast och lätt att skära upp, men ändå lite kladdig. Tyckte det blev lagom pepparkakssmak med 1 msk, men den blev något för söt – och de tyckte de jag bjöd den på också. Alla tyckte att den var god men att jag gärna skulle ta mindre socker/sötning. Men den gick bra, lite extra grädde bara 🙂
Och det kändes faktiskt kul att den blev för söt – för då kan jag minska ner det vanliga sockret mer nästa gång! 🙂 Ska nog pröva 1dl xylitol + 0.5dl socker och se hur det blir mer lagom för oss 🙂

Underbart med roliga och goda + fungerande recept, tack för inspiration och bakglädje!

Svara
Åse 15 november, 2014 - 17:55

Socker uppfattas ju sötare än sötningsmedel så jag kan tänka mig att 1 dl riktigt socker PLUS 1 dl sötning blev för sött. Nu är det år sedan jag bakade denna så jag kommer inte ihåg hur söt den var, får ta och baka den en gång snart och eventuellt uppdatera receptet!
Kul den smakakde trots allt! =))

Svara
Linn 15 november, 2014 - 20:18

🙂

haha, trodde jag minskade eftersom det skulle varit ”motsvarande 3 dl socker ” och jag tog sammanlagt motsvarande 2dl (varav ena dl var riktigt socker) … Jag brukar alltid behöva minska sockermängden när använder ”vanliga recept” (dvs när använder vanligt socker i ett ”vanligt socker-mjöl-recept”…)

Det var mkt bra förtydligade – att socker kan uppfattas som ”sötare”…

Har jag uppfattat det rätt såhär:
så om du skriver tex ”sötning motsvarande 1 msk socker”, så skall man inte ta 1 msk vanligt socker, utan mindre? Tänkte att det skulle motsvara sötningsmängden eftersom det står så på paketet att ”1 dl xylitol motsvarar sötning med 1 dl socker” tex..

…och – skulle kakan alltså blivit (uppfattats som) mindre söt om jag använt bara xylitol – sammanlagt 3 dl, dvs den mängd socker/sötning som står i receptet ovan.. ?? Jag menar – gjorde du om det till 3 dl sötning från ex.vis ”1,5dl socker” i orginalet , eftersom du skriver att du tagit ett ”vanligt mjöl-socker orginalrecept” rakt av och ”bara ersatt”..?

Svara
Åse 15 november, 2014 - 20:24

Generellt är 1 msk honung lite sötare än 1 msk vitt socker. Generellt uppfattas 1 msk xylitol/erythritol etc mindre sött än 1 msk socker. I originalreceptet var det 3 dl socker. Jag har precis gjort kakan och tog 1 dl xylitol och ca 7-8 steviadroppar. Börja söta med mindre mängd och söta mer allt eftersom, det är ju ytterst individuellt hur sött man vill ha saker.

Svara
Linn 15 november, 2014 - 20:33

Toppeninfo, tack! 🙂

Kom på i efterhand också att jag åt den /serverade den med vanlig grädde och inte lingongrädde, det är också nåt som kan göra skillnad i upplevelse av hur söt en kaka bör vara till… eftersom lingonen skulle vara osötade och kanske är sura som kontast mot kakans sötma, menar jag 🙂

Uppskattar verkligen dina svar, tack igen Åse!

Johanna G 25 november, 2012 - 14:06

Testade ditt recept och det var kalas! Jag använde mig av steviaströ som sockerersättning och jag upplevde att kakan blev väldigt söt! Enl. förpackning ska 3dl socker ersättas med 3dl strö. Jag använde 2.2dl och det blev väldigt sött för min mun.
Kommer definitivt gör denna igen inför jul, dock med mindre sötning 🙂

Svara
Rebecka 13 december, 2010 - 07:42

Provade detta receptet men tog 1 dl extra mandelmjöl då jag tog bort 1 dl socker (använde Sukrin).

Måste först påpeka att det inte är kul när folk skriver 1 paket eller 1 burk av något (eller som du ½ paket) när man inte vet märket eller storleken på paketet eller burken. Nu tog jag Santa Maria Pepparkakskryddor som låg på 18 g dvs. jag tog 9 g. Tyckte det blev rätt starkt.

Sen förstår jag inte vad annat du gjorde. Din ser ut som en torr kaka medan min blev alldeles mjuk/kladdig (din bild alltså). Jag hade ändå inne den längre än du, för hela överdelen var flytande efter 10 min.

Hade du kakao i den på bilden också för jag tog inte kakao och min blev betydligt ljusare.

Svara
Åse 13 december, 2010 - 08:06

Jag använde Santa Marias, liksom du eftersom den är mest känd och min smakade lagom – det är ju tycke och smak.
Att din blev flytande beror ju sannolikt på din ugn. Som med alla andra kladdkakor så får man vara observant på hur ens ugn reagerar och rådet som gäller är att känna med fingertoppen på ytan, den ska kännas fast men lite geléig under.
Kakan på bilden är utan kakao, hade det varit med kakao så hade jag nämnt det.

Svara
Åse 13 december, 2010 - 08:09

Sedan vill jag också påpeka att eftersom du inte följde receptet, dvs du tog bort sockret och adderade 1 dl till av mandelmjölet så är det nog stor risk att din kaka betedde sig annorlunda än min i ugnen och i smak och färg.
Hoppas det blir bättre nästa gång om du vågar dig på dig den igen.

Svara
Rebecka 13 december, 2010 - 11:25

Hej igen!
Tack för förtydligandet. Chockad dock att du inte hade kakao i den på bilden, för min blev lika ljus som dina pepparkaksmuffins.
Kanske jag skulle låtit den stått inne längre, men var så rädd att den skulle bli bränd. Själva ytan var fast om än inte hård eller något, medan den var geléaktig inuti (om inte något mer lös).
Ska se hur den känns nu några timmar efteråt när den svalnat och stelnat. Färgen är dock lika ljus. Funderar på servera den med lite varma äppel till, eftersom konsistensen mer passar en äppelkaka. Jag har tidigare gjort detta receptet flera gånger http://www.ninasmat.se/recept/kladdmuffins-kladdkaka-lchf/ med lyckat resultat. Funderar på köra den med olika smaker.
Jag är novis i köket så kan säkert ha med det att göra också. Jag är väldigt känslig för sött så minskade därför mängden sötma och tänkte att det kanske även försvann lite utfyllnad så la därför till en extra dl mandelmjöl. Kan bara konstatera att oavsett så är det för sött för mig min smak. Tror egentligen jag ska lägga av med sötsaker helt och hållet. Tror jag mer har en fixidé om att man ska äta sötsaker vid högtider. Fast egentligen njuter jag mer av ölkorv eller dylikt.
Tack än en gång! Alltid roligt att kiika här även om jag tror att jag ska hålla mig till matrecepten. 😀

Svara
Åse 13 december, 2010 - 11:52

Kladdkakor blir mindre kladdiga när de fått stå kallt några timmar =)
Strunta i det söta om det inte ger dig ngt! =)
tack själv för att du kikar in!

Svara
maja-Style & Life by Leia 29 november, 2010 - 23:12

OJ!!!! man kan ju inte annat än att bli grymt imponerad av dig. Både dina viktresor men framför allt din påhittighet i recept osv.

Jätteskoj att hitta hit:)

Kramar

Svara
Åse 30 november, 2010 - 09:24

Tack, vad roligt att du tycker så! =)) Välkommen hit!

Svara
Kristina 27 november, 2010 - 05:17

Hej!! Du är så duktig o påhittig!!:) Hur många bitar delar du Kakan i för att få 5pp/ bit? Ha en supermysig helg!! Kram på dig!:)

Svara
Åse 27 november, 2010 - 07:06

8 bitar :))

Svara
pinklady 26 november, 2010 - 16:50

wow denna skall göras i morgon, idag har jag varit ledig och skruvat ikea möbler till kidsens rum det blev så bra men jag har ont i händerna. Men i morgon skall vi ha glöggmys och då blir det denna kladdkaka,har köpt mandelmjöl hittade den nu när jag fick se påsen. Hemmagjord glögg finns receptet på din site. ????? 😆

Svara
sundinska 27 november, 2010 - 11:29

Har recept på hemmagjord glögg hos mig 🙂
Nu ska jag baka kaka till glöggen också, tack för receptet Åse!

Svara
Anita 26 november, 2010 - 13:31

Wow vad mycket nya spännande recept du skrivit här på hemsidan. Önskar dig en trevlig helg!

Svara
Hälsa & Träning 26 november, 2010 - 12:37

Nu börjar det bli svårt att välja vad jag skall baka till adventsfikat…! Men det lutar nog åt pepparkaksmuffinsen med någon typ av frosting på…!
Trevlig fredag!

Svara
Åse 26 november, 2010 - 13:51

Jag ska göra pepparkakskladdisen och saffransmuffinsarna och så slänger jag fram lite Blåbärsmuffins och vanliga pepparkakor :))

Svara
Janicke 26 november, 2010 - 11:36

Den hørtes nydelig ut 🙂 imponert!!

Svara
Ida A 26 november, 2010 - 10:38

Men gud kvinna, blir alltid lika imponerad av dig och dina ”tester”! Denna (utan kakao) skall provas, får bli till söndag.

Sonen skall på karatehelg och har sin första tävling och uppgradering – så spännande:) Dom är så söt när dom är 8-9 år och står med dräkt och skall lära sig karate:) så jag blir nog borta hela helgen med korv och tacos på meny:)
Ha en underbar helg. Kramis IDA A

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.