Fröknäcke

OBS! Jag har utvecklat receptet till det bättre och du kan hitta det HÄR.

Min äldsta son (14 år) älskar fröknäckena och idag provade jag ett nytt recept från Birgitta Höglunds Mat! Det var snabblagat och väldigt gott! Så det lär nog bli detta receptet jag gör i fortsättningen!
Ett underbart, glutenfritt knäckebröd som passar perfekt i en GI/LC/LCHF livsstil!

1 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
½ dl hela Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Fiberhusk
½ dl deodoriserat kokosfett
2½ dl kokande Vatten
1 tsk Havssalt

Lägg bakpapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Smält kokosfett i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.
Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll omedelbart upp på en plåt med bakplåtspapper, sprid ut till en tunn kaka med slickepott.
Grädda på 150° i ca 45-60 minuter. Ta ut och skär ut skivor med tex en pizzaskärare.
Sänk temperaturen till 80 grader och låt stå och torka i ett par timmar. Knäcket ska vara hårt, inte segt.

Kommentarer

  1. Kerstin Nilsson säger

    Hej!
    Har du gjort ändringar i receptet? Eller har jag bakat efter ett annat recept tidigare?
    Saknar pumpakärnor, chiafrön och jag tror det var anis också
    Supergott!

  2. Gabi säger

    Hej! Jag undrar om soyayoughurt/ mjölk ingår i paleo? Antar att set inte gör det då set inte finns med bland dina recept, är set inget bra alternativ till mjölk/yoghurt? I så fall varför?
    Tack för en mycket matnyttig blogg, hoppas du har möjlighet att svara!
    Hälsning / Gabi

    • säger

      Hej! Nej soja är inte paleo. Enklast är att du googlar tex paleo soya så hittar du många bra artiklar om varför soja inte är ett bra livsmedel

  3. Mervi säger

    Underbart goda fröknäcken :-))!! Tack för receptet!!
    Hur ska man förvara dom och hur länge håller dom?

  4. Christine säger

    Hej, första ggn jag gör dessa men åhhhh sååå gott det var. Kram till dig Åse som gjort så mycket för mångas hälsa!!! Du är en pärla…

  5. Cathrine säger

    Härligt att kunna laga själv utan att måsta köpa Katrin Zytomierskas 99 kr knäckebröd men kanske de är för dem som inte hinner baka?

  6. Tobbe Wilson säger

    Gjorde detta med olivolja istället för kokosfett eftersom jag bara hade med smak hemma.
    Det blev något sprödare tyckte jag och väldigt gott som vanligt!
    Tack för en bra och insprierande blogg!

  7. Margaretha L säger

    Jag brukar ta ½ dl solrosfrö + ½ dl pumpafrö å det blir supergottis!
    Brukar även lägga till någon matsked med psylliumfrön och chiafrön.

    Har testat med olika oljor oxå, och tyckte att cocosolja smakade minst gott så raps eller olivolja blir det mestadels när jag bakar mina :)

    Har köpt silikon/teflon bakpapper på claes olsson. så jag lägger på ett sånt ark ovanpå när jag kavlar och plattar ut det så att det blir supertunt.

    Pizzaslicern kör jag innan de åker in i ugnen.

    Det här är verkligen ett kanonbröd för oss som inte äter gluten!

    Å tack för alla dina recept!!!

  8. Heili säger

    Jag var sugen på nåt söt och minskade frön lite och tillsatt osöttad riven kokos, lite stevia, lite kokos palm socker, och icke-deodiserat kokos fett och det blev jatte gott!

  9. Astrid säger

    Tänkte bara berätta att det går lika bra med 0,5 dl vanlig rapsolja istället för kokosfett. Brukar blanda den direkt med vatten ur vattenkokare så jag slipper diska en kastrull :)

  10. CC Lady säger

    Fröknäcke älskar jag!
    Jag gör med 1 dl av vardera linfrö, solrosfrö och sesamfrö och utan pofiber eftersom jag inte hade det hemma, i övrigt enligt receptet. Eftersom jag saknat knäckebröd så sitter jag nu och njuter av det krispiga vid varje tugga. På har jag en rejäl klick Bregott och Prästost och paprika – muuuums!!!

    Brukar strössla flingsalt och pumpafrön ovanpå kom jag på.

  11. Cia säger

    Ok jag vet att jag är liiiite seg när det gäller fröknäcke (såg det hos Birgitta Höglund först tror jag och sen har det ju nämnts i princip överallt) men imorse gjorde jag min första plåt och jäklar va gott det var! Kommer nog inte göra det allt för ofta dock för jag kände redan efter att ätit två att jag lätt skulle kunna äta upp hela plåten, men!, att ha till helgmyset och för att lyxa lite grann är det ju perfekt! Kram

  12. cecilia säger

    Mina totalfastnade på bakplåtspappret, några tips för att undvika det??
    jättejobbigt att få loss godbitarna.

  13. Helene säger

    Hej!
    Har just hittat din blogg,helt fantastisk.
    Jag undrar om man kan byta ut solroskärnorna till nåt annat?
    Hälsningar Helene

  14. Marie säger

    Hej Åse!

    Jag älskar dessa knäcken, så tack till dig vars blogg jag följer varje dag och till Birgitta som komponerat receptet! =)

    Är glutenintolerant och diabetiker så dessa är helt perfekt för mig. Hr dock en fråga, hur många kolhydrater det är i varje skiva? Vet inte hur jag ska räkna ut det själv riktigt!

  15. Birgitta säger

    Hej, jag har testat att pensla de färdiga knäckena med ägg och strö över rosmrain och flingsalt. 10 min i 175 grader och sedan är det små verkliga läckerbitatar som till ost brickan.

  16. säger

    Kan man ersätta pofiber med nåt? Tänkte baka knäckena idag och har ingen möjlighet att ta mig till affären då jag sitter med gipsat ben!
    Eller går det att utesluta helt?

    Tacksam för svar!

  17. säger

    Dessa ser ju alldeles underbart goda ut! Jag och fästmannen har bestämt oss för att testa LCHF ett tag, alla pratar ju så mycket om hur bra man mår att man allt blir lite nyfiken :-) Ingen vikt att tappa eller så men ett välmående liv vill vi väl alla ha. Tack för en bra och inspirerande blogg!

  18. Helena säger

    Hej Åse, och tack för en all inspiration! Hur ska dessa kex förvaras? Bakade dem framgångsrikt så att de var torra, krispiga och jättegoda på bakdagen.
    De jag sparade i en burk med lock blev dock förstörda på två dagar då de var alldeles mjuka och soggiga. Jag fick slänga alltihop.
    Hur förvarar man dem så att de behåller krispen?
    Helena

  19. Ulrika säger

    Idag har jag bakat ”dina” Fröknäcken för fjärde gången och de är ju såååå himla goda (och mättande).
    Jag är så glad att jag hittade ditt recept!

  20. Moniqe säger

    Jösses vad goda fröknäcke! Svårt att låta dom vara ju! Hur många kolhydrater är det i dom, har du räknat ut det, Åse?

  21. Jenny säger

    Hej, undar om du använder skalade eller oskalade sesamfrön.. Såg i affären att det finbs oskalade… Borde ju vara mycket nyttigare men ksmske inte är goda? Vrt du?

    Jag köpte sådan cocosolja.. Är den sämre ( ur nyttigheten) än den kallpressade spm smakar cocos.

    Tack för en bra blog!

    • säger

      Hej! De oskalade har en starkare smak som kan vara oönskvärt men innehåller mer kalcium!!

      Vilken kokosfett köpte du?

      • Jenny säger

        Hej, hittar inte märket, den är ekologisk, en rund orange plast burk omega&more verkar göra den. Detfanns olika sorter. Den utan smak var mycket billigare och då tänkte jag att den kanske var sämre.. Fel att tänka så kanske:-)

        • säger

          Nej generellt är den utan smak billigare =)) Det är för att den generellt används till att steka i och den med doft kanske man hellre vill ha som kosttillksott eller på huden =)

  22. lindha säger

    när du sänker till 50grader ska man ha luckan på glänt eller helt stängt??tack för en kanon blogg hjälper mig verkligen.

  23. Brita säger

    Allvarligt, hur slutar man äta av dom???? Gjorde en plåt för första gången igår och hela familjen blev ju som besatta av dom! Så nu ska det tydligen bakas flera…17-åriga sonen frågade på en gång om det var svåra att göra och tänker vara snäll och baka några plåtar nu på eftermiddagen. Hur länge håller dom sig?

  24. Helene Holm säger

    Hej, jag gjorde precis fröknäckena och de blev jättegoda!!!! Jag har varmluftsugn och på en timme 150 grader blev de perfekta, jag hade även i flingsalt med chili i degen blev så himla gott!,,,

    Jag har gjort ett bröd som är så himla gott, och jAg undrar om du kan räkna ut ungefär hur många kolisar det blir per skiva

    Fröbröd

    3 ägg
    3 dl riven ost, gärna cheddar
    1 msk majonnäs
    2 msk kesella
    1,5 tsk bakpulver
    5 dl frön t ex sesamfrön, linfrön, solrosfrön och pumpafrön

    Sätt ugnen på 225 grader.
    Blanda ägg, ost, majonnäs, kesella och bakpulver.
    Tillsätt frön under omrörning.
    Bred ut på en bakpappersklädd plåt.
    Den ska bli platt.
    Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
    Låt svalna och skär i 16 bitar.

    Vad tror du om detta?

    Mvh Helene

  25. AnnaP säger

    Det blev gott! Mycket frasigare än andra frökex jag gjort. Jag använde rapsolja istället för kokosfett och det funkade bra!

      • säger

        Nej du har fel. Rapsolja och olivolja hör till de nyttigaste vegetaibiliska oljorna som finns, Majsolja, solrosolja och linfröolja ska vi dock undvika pga den höga halten Omega 6.

  26. Eva säger

    Hej.
    Upptäckte precis din sida, har inte hunnit kolla så mycket än men den verkar toppen :-)
    Läste på dina fröknäcke? Och undrar vad Pofiber är för nåt? Finns det att köpa i vanlig matbutik? Och smaklöst kokosfett??? Tacksam för svar :-)

  27. Anna-Maria säger

    Ännu en sats av dessa supergoda fröknäcke i ugnen, eller snarare två, kör dubbel sats! Idag provade jag att kavla ut mina och det var betydligt lättare tyckte jag! Degen är så oljig att den inte fastnar. Fiberhusk är ju en stående vara på våra inköpslistor men då storpack var slut då vi var och handlade och jag kände att typ över 300:- kg, njä… Bakom mig i hyllan hittade jag Finax Psyllium, vilket måste vara identiskt med fiberhusk, till betydligt lägre pris. Malda Psyllium som malda Psyllium. :-)

  28. Elin säger

    MUMS! En liten fråga: hur förvarar man smartast för att de ska hålla sig så knapriga som möjligt? Mina har en tendens att sega till sig lite.. Funkar ändå, men de är som godast när de är knapriga!

    • säger

      Ehh, kanske inte helt rätt här, men jag har förvarar mina i en fin liten fyrkantig plåtburk, och de har hållit sig knapriga ett par dagar nu ialla fall! :)

  29. säger

    Hej och stort tack för detta recept. Har gjort det tvä gånger och är super nöjd. Andra gången bytte jag ut kokosfettet mot rapsolja och det funkade toppen bra! En fråga: Vad är egentligen pofiber? Känns ju lite konstigt att ta i nåt som kommer från potatis.

  30. säger

    Vill bara tacka för detta fröknäckerecept! Precis vad jag längtat efter, eftersom jag har brödabstinens!!! Behövde något att bita i. Detta recept var verkligen perfekt. Jag gjorde kakan ganska tunn och fick det så knaprigt, så knaprigt. Mums.

    Provade även pannkakor från din sida idag, gjorde de som ”småplättar” i laggen. Också mums!

  31. Maria säger

    Hej Åse!

    Vill börja med att säga att du har en jättefin webbsida. Är så kul att se att du har lyckats så himla bra, det ger mig hopp. Jag försöker äta enligt GI, saknar dock mackor och knäckebröd. Jag är också glutenallergiker så det ställer till det lite. Jag gjorde ditt recept på fröknäcke men jag misslyckades, de blev mjuka och smakade bara kokosfett, var gjorde jag då för fel? Med kokosfett menar du väl den silvriga hårda paketen?
    Kan jag som glutenallergiker äta mandelmjöl?
    Hälsningar Maria

  32. Mia säger

    Hej!
    Detta receptet är helt fantastiskt, alla som jag bjudit på det älskar det, och en sats ryker direkt! Jag fick för en tid tillbaka ett liknande recept av en kompis som innehåller majsmjöl och idag när jag bakade och saknade lite av ingredienserna improviserade jag och bytte ut lite av sesamfröna mot mandelmjöl (0,25 dl sesam och 0,75 dl mandelmjöl) och tog pumpafrön istället för solros! Vet inte riktigt hur mycket det påverkar kolhydratvärdet men mycket bra blev det iallafall!

    Ska vid tillfälle prova receptet med majsmjöl och ersätta det rakt av med mandelmjöl och se om det funkar? Kanske måste man lägga till en msk fiberhusk för att binda då? receptet på det knäcket är här: http://stinaslillagrona.blogspot.com/2011/05/froknacke.html
    Eller det påverkar kanske kh-värdet för mycket?
    Tack för en superblogg!

  33. Christine säger

    Hallå igen! Skulle precis baka, men insåg att jag inte hade pofiber hemma. Vad kan jag ersätta det med tro?

  34. Caroline säger

    Detta får bli dagens utmaning!
    Tack en skön blogg. Så mycket inspiration och goda recept!
    Ha en bra lördag!

  35. Ulrika säger

    Jag har ett liknande recept på knäcke, men som inte innehåller fibehusken och pofibern. Det är superenkelt, och svårt att misslyckas med. Om du är intresserad så kommer recepet här:

    (det går att använda vilka olika frön och nötter som helst.)

    För ca 24/28 små kex behöver du:
    3 dl finriven stark ost
    3 ägg
    2,5 dl sesamfrön
    1,5 dl linfrön, krossade
    0,5 dl solrosfrön
    1-2 tsk salt

    Blanda ihop alla frön. Hacka de stora fröna/nötterna om du har några i. Tillsätt salt och den finrivna osten. Blanda ner ägg. Rör om noga! Bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt. Detta tar tid och kräver lite koncentration, men det är värt det så hang in there. Jag använder både gaffel och slickepott. Se till att få kanterna så raka som möjligt.

    Sätt in i en förvärm ugn på 175 grader i en kvart. Ta ut, skär i fyrkanter och vänd på bitarna.
    Har du bråttom?:
    Ställ in tillbaka i ugnen på samma temperatur i ca 8-10 minuter, de får inte brännas. Stäng av ugnen, öppna luckan och släpp ut värmen. Låt stå i en halvtimme eller så, tills de är klara, dvs krispiga och inte mjuka någonstans. Kan även svalna på galler.

    Har du tid?:
    Stäng av ugnen och ställ tillbaka plåten. Låt kexen torka i eftervärmen över natten. Klara att äta på morgonen.

    Förvara svalt. Knapra på vid väl valda tillfällen. Slut ögonen och njut!

  36. Johanna säger

    Jag testade också detta men mitt knäckebröd blev inte hårt utan segt. Kanske ska jag låta det stå framme så det torkar lite.

      • säger

        Hej på Er. Ibland torkar det på den tiden jag uppgivit i receptet, men nån gång har jag fått låta det torka en halvtimme extra på 50 gr. Tror det har lite med ugnen att göra, min är väldigt gammal och dålig och gräddar ojämnt. Kan också bero på hur tunt man breder ut smeten eller hur mycket skivorna säras innan torkningen. Man får prova sig fram lite.
        Kul att ni tycker om mitt Fröknäcke, hoppas Huså Bröd nappar också.
        Soliga hälsningar från Alanya :)

  37. Eva säger

    Hej !
    Vill gärna testa dessa, men behöver hjälp med ”kokosfett utan smak”, vad änvänder du ?

    Tack för en väldigt bra och inspirerande blogg, läser dagligen.

    /Eva

  38. Anita säger

    Nu är plåten i ugnen med knäckebrödet. Lite svårt att bre ut, jag har plåt med teflon på därav problemet kanske. ;-)

  39. anette säger

    Hej
    Tänkte testa ditt andra knäckerecept också och undrar vad man kan byta ut fiberhusk med om man inte har det hemma. Går det lika bra utan?
    Tack för inspirerande recept

      • anette säger

        Jag var otålig och halverade ditt andra knäckerecept och testade utan husk och det blev jättebra. Ska dock testa med husk för att se vad skillnaden är. Kanske inte lika spröda kex?Dock så lät jag smeten dra i ca 40 minuter istället annars hade den nog inte hållit ihop.
        Fantastiska frökex blev det! Tack så mycket för receptet, det blir en ny favorit hemma och en utmärkt present att ta med när man går bort, inslaget snyggt såklart:-)

  40. Lindha säger

    Har oxå gjort detta idag och har precis provsmakat och det va helt ok. Fast jag hade bara 1/2 dl solroskärnor och 1/2 dl pumpakärnor i, men nästa gång blir det en dl av varje. Ungarna tyckte det var jättegott så detta kommer absolut göras fler gånger.

Trackbacks

  1. […] gillar jag mest. Jag har provat en sort med jäst och den var supergod. Idag var det dags att göra fröknäcke, mycket lättare att göra men inte lika god som den andra. Receptet är taget från 56kilo. […]

  2. […] Skala jordärtskockorna och låt dem ligga i en skål vatten med lite citron i så blir de inte fula! Skär ner dem i mindre bitar när de är klara att användas. Hacka schalottenlök och fräs i smöret på låg värme. När löken har svettats ett tag utan att få färg, tillsätt jordärtskockorna. Låt allt fräsa i ca 5 minuter och häll sedan på det vita vinet. Låt reducera till hälften! (koka tills hälften finns kvar!) Tillsätt grädden och låta allt sjuda i cirka 5 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Jag serverade en skiva smörstekt surdegsbröd till men man kan tex ha parmachips (ugnsstekta parmaskinkskivor, parmesanchups eller fröknäcke!) […]

  3. […] väder och jag är på toppenhumör!! Jobbat undan en hel del nu och har slängt in en plåt fröknäcke inför helgen. Titta vilka söta formar jag klickade hem från Drömhuset! I love them!!! Nu […]

  4. […] fröknäcken? Jag och Micheloppan har sorterat tvätt, dammsugit och tar nu en paus i soffan med fröknäcken, bregott och västerbottensost. Dessa frökex har jag alltid hemma, de bakas ofta för de går […]

  5. […] bra saker och även om jag inte rekommenderar LCHF brödfrukostar så kan jag faktiskt rekommendera dessa, med mycket protein på! Varför äta Finn crisp med vetegluten när man enkelt kan baka egna […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Current ye@r *