Fröknäcke

av Åse

OBS! Jag har utvecklat receptet till det bättre och du kan hitta det HÄR.

Min äldsta son (14 år) älskar fröknäckena och idag provade jag ett nytt recept från Birgitta Höglunds Mat! Det var snabblagat och väldigt gott! Så det lär nog bli detta receptet jag gör i fortsättningen!
Ett underbart, glutenfritt knäckebröd som passar perfekt i en GI/LC/LCHF livsstil!

1 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
1/2 dl hela Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Ljust pulveriserat psyllium (psylliumfröskal)
1/2 dl deodoriserat kokosfett
2 1/2 dl kokande Vatten
1 tsk Havssalt

Lägg bakpapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Smält kokosfett i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.
Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll omedelbart upp på en plåt med bakplåtspapper, sprid ut till en tunn kaka med slickepott.
Grädda på 150° i ca 45-60 minuter. Ta ut och skär ut skivor med tex en pizzaskärare.
Sänk temperaturen till 80 grader och låt stå och torka i ett par timmar. Knäcket ska vara hårt, inte segt.

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

127 kommentarer

LCHF pasta / Färskospasta - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 1 februari, 2021 - 11:36

[…] recept som är så där extra, som gör att man inte saknar det gamla vanliga och för mig är det fröknäckena, pannkakorna och det är pizzan. Sedan ligger ju pannacotta som en klar […]

Svara
Louise Hannu 20 mars, 2015 - 00:16

Jag testade detta recept (eller det andra, ”uppgraderade” receptet) och guuuuud vad gott det var! Jag gjorde en plåt och till och med sambon tyckte att det gick att äta. Jag är supernöjd för jag har verkligen saknat knäckebröd sen jag började med lchf. Tack!!

Svara
Fröknäcke | Josefine Stål 13 november, 2014 - 16:32

[…] var otroligt goda med ett lager hummus på tillsammans med groddar på toppen. Receptet hittade jag här när jag sökte på fröknäcke för ett bra tag sedan, men jag har ändrat exempelvis mängd olja […]

Svara
Kerstin Nilsson 21 september, 2014 - 14:14

Hej!
Har du gjort ändringar i receptet? Eller har jag bakat efter ett annat recept tidigare?
Saknar pumpakärnor, chiafrön och jag tror det var anis också
Supergott!

Svara
Åse 21 september, 2014 - 14:15

Du tänker på detta receptet: http://56kilo.se/froknacke/

Svara
Gabi 13 april, 2014 - 08:52

Hej! Jag undrar om soyayoughurt/ mjölk ingår i paleo? Antar att set inte gör det då set inte finns med bland dina recept, är set inget bra alternativ till mjölk/yoghurt? I så fall varför?
Tack för en mycket matnyttig blogg, hoppas du har möjlighet att svara!
Hälsning / Gabi

Svara
Åse 13 april, 2014 - 18:37

Hej! Nej soja är inte paleo. Enklast är att du googlar tex paleo soya så hittar du många bra artiklar om varför soja inte är ett bra livsmedel

Svara
sofia 19 mars, 2014 - 08:15

Hur många kolhydrater innehåller dessa? 🙂
Ska testa dom idag!

Svara
Mervi 23 januari, 2014 - 22:37

Underbart goda fröknäcken :-))!! Tack för receptet!!
Hur ska man förvara dom och hur länge håller dom?

Svara
Åse 24 januari, 2014 - 08:12

I burk! Håller länge!

Svara
Maskrosludd | Smoothie 23 januari, 2014 - 08:31

[…] Smoothien åt jag ett fröknäcke med en tjockt lager Philadelphia, en halv skivad avocado och citronpeppar på toppen. GOTT! Och, […]

Svara
16 december | hittaminbalans 16 december, 2013 - 22:15

[…] två träningspass. hade hur mycket energi som helst på båda passet. idag har jag både bakat fröknäcke som blev HUR gott som helst, verkligen SUPERGOTT. har saknat hårdbröd. efter dagens andra […]

Svara
Christine 6 december, 2013 - 12:01

Hej, första ggn jag gör dessa men åhhhh sååå gott det var. Kram till dig Åse som gjort så mycket för mångas hälsa!!! Du är en pärla…

Svara
Fröknäcke | Tokryck 24 november, 2013 - 18:56

[…] gillar jag mest. Jag har provat en sort med jäst och den var supergod. Idag var det dags att göra fröknäcke, mycket lättare att göra men inte lika god som den andra. Receptet är taget från 56kilo. […]

Svara
Cathrine 14 oktober, 2013 - 07:28

Härligt att kunna laga själv utan att måsta köpa Katrin Zytomierskas 99 kr knäckebröd men kanske de är för dem som inte hinner baka?

Svara
Tobbe Wilson 17 september, 2013 - 06:48

Gjorde detta med olivolja istället för kokosfett eftersom jag bara hade med smak hemma.
Det blev något sprödare tyckte jag och väldigt gott som vanligt!
Tack för en bra och insprierande blogg!

Svara
Förberedelser | Från sambofet till fit 30 augusti, 2013 - 12:21

[…] gästerna kommer så därför har jag förberett och lagat mitt favoritknäcke Receptet finner ni HÄR. Det tar ett tag i ugnen, men det är det värt […]

Svara
Margaretha L 30 augusti, 2013 - 01:19

Jag brukar ta ½ dl solrosfrö + ½ dl pumpafrö å det blir supergottis!
Brukar även lägga till någon matsked med psylliumfrön och chiafrön.

Har testat med olika oljor oxå, och tyckte att cocosolja smakade minst gott så raps eller olivolja blir det mestadels när jag bakar mina 🙂

Har köpt silikon/teflon bakpapper på claes olsson. så jag lägger på ett sånt ark ovanpå när jag kavlar och plattar ut det så att det blir supertunt.

Pizzaslicern kör jag innan de åker in i ugnen.

Det här är verkligen ett kanonbröd för oss som inte äter gluten!

Å tack för alla dina recept!!!

Svara
Effektiv | Från djupet av mitt hjärta 23 augusti, 2013 - 16:47

[…] nu, så det är bara att tänka annorlunda. Det är bara en dum ovana. Jag får ju ta ett nybakat fröknäcke med lite god ost på istället, och kanske ett yttepyttelitet vinglas. Om jag vill alltså. Men […]

Svara
Heili 19 augusti, 2013 - 05:30

Jag var sugen på nåt söt och minskade frön lite och tillsatt osöttad riven kokos, lite stevia, lite kokos palm socker, och icke-deodiserat kokos fett och det blev jatte gott!

Svara
Astrid 24 juni, 2013 - 14:45

Tänkte bara berätta att det går lika bra med 0,5 dl vanlig rapsolja istället för kokosfett. Brukar blanda den direkt med vatten ur vattenkokare så jag slipper diska en kastrull 🙂

Svara
CC Lady 5 juni, 2013 - 08:30

Fröknäcke älskar jag!
Jag gör med 1 dl av vardera linfrö, solrosfrö och sesamfrö och utan pofiber eftersom jag inte hade det hemma, i övrigt enligt receptet. Eftersom jag saknat knäckebröd så sitter jag nu och njuter av det krispiga vid varje tugga. På har jag en rejäl klick Bregott och Prästost och paprika – muuuums!!!

Brukar strössla flingsalt och pumpafrön ovanpå kom jag på.

Svara
Cia 16 april, 2013 - 11:35

Ok jag vet att jag är liiiite seg när det gäller fröknäcke (såg det hos Birgitta Höglund först tror jag och sen har det ju nämnts i princip överallt) men imorse gjorde jag min första plåt och jäklar va gott det var! Kommer nog inte göra det allt för ofta dock för jag kände redan efter att ätit två att jag lätt skulle kunna äta upp hela plåten, men!, att ha till helgmyset och för att lyxa lite grann är det ju perfekt! Kram

Svara
cecilia 22 mars, 2013 - 16:36

Mina totalfastnade på bakplåtspappret, några tips för att undvika det??
jättejobbigt att få loss godbitarna.

Svara
Åse 22 mars, 2013 - 16:38

Du behöver ett bra bakplåtspapper, inte smörpapper. ICAs eget i ark är jättebra

Svara
Helene 18 mars, 2013 - 15:25

Hej!
Har just hittat din blogg,helt fantastisk.
Jag undrar om man kan byta ut solroskärnorna till nåt annat?
Hälsningar Helene

Svara
Åse 18 mars, 2013 - 15:25

javisst! pumpa?

Svara
Fröknäcke « MÄRTA LINNÉA 14 mars, 2013 - 22:52

[…] eftersom det endast innehåller olika frön, vatten, fiberhusk och lite olja. Receptet finns HÄR och det går supersnabbt att göra i ordning men tyvärr måste de ligga i ugnen i 45 min… […]

Svara
Marie 18 februari, 2013 - 20:34

Hej Åse!

Jag älskar dessa knäcken, så tack till dig vars blogg jag följer varje dag och till Birgitta som komponerat receptet! =)

Är glutenintolerant och diabetiker så dessa är helt perfekt för mig. Hr dock en fråga, hur många kolhydrater det är i varje skiva? Vet inte hur jag ska räkna ut det själv riktigt!

Svara
Åse 18 februari, 2013 - 21:35

Det är bara 1-2 🙂 så ytterst lite 🙂

Svara
Marie 19 februari, 2013 - 21:14

OK! Tack för svar! =)

Svara
Birgitta 17 februari, 2013 - 21:53

Hej, jag har testat att pensla de färdiga knäckena med ägg och strö över rosmrain och flingsalt. 10 min i 175 grrader och sedan är det små verkliga läckerbitatar som till ost brickan.

Svara
Åse 18 februari, 2013 - 12:33

Oj vilket bra tips!! Tack!

Svara
Lördagsgodis | Noobyliscious 17 februari, 2013 - 01:57

[…] och fullfet, naturell yoghurt och så drog jag igång med bakandet. Receptet är superlätt, hittas här och kan varieras med smaksättningar och frösorter. Istället för kokosfett använde jag vanlig […]

Svara
Anchi 7 december, 2012 - 22:15

Blandade i pepparkakskryddor idag, mums med ädelost 😉

Svara
Åse 9 december, 2012 - 18:11

Bra tips!!

Svara
Frö Knäcke. – complete wellness 8 november, 2012 - 22:35

[…] allt som behövs är lite planering. Grundreceptet till dessa underbara frökex kommer från bloggen 56 kilo men jag har ändrat lite på […]

Svara
Johanna 1 november, 2012 - 09:06

Kan man ersätta pofiber med nåt? Tänkte baka knäckena idag och har ingen möjlighet att ta mig till affären då jag sitter med gipsat ben!
Eller går det att utesluta helt?

Tacksam för svar!

Svara
Paleo dag 21 – stenåldersdrottning? Njaaeee… | Blixa bloggar 3 oktober, 2012 - 14:20

[…] MED KOKT ÄGG OCH SMÖRSTEKTA KANTARELLER: recept på fröknäcke hittar du här. Löjligt enkelt att göra och smakar som en liten bit av himlen. Mycket svamp har det blivit […]

Svara
Sjukling och knäckebröd utan mjöl! – Life Is Sweet 3 oktober, 2012 - 13:42

[…] Receptet hittar ni här! […]

Svara
Fröknäcken | tantbrun @ Spotlife 28 augusti, 2012 - 14:05

[…] har jag känt att jag behöver ett substitut för frukostmackan. Valet föll på ett recept från Åse. Jag hade inget kokosfett hemma så jag tog rapsolja i stället, vilket fungerade riktigt bra det […]

Svara
Sandra Andersson 28 augusti, 2012 - 13:07

Dessa ser ju alldeles underbart goda ut! Jag och fästmannen har bestämt oss för att testa LCHF ett tag, alla pratar ju så mycket om hur bra man mår att man allt blir lite nyfiken 🙂 Ingen vikt att tappa eller så men ett välmående liv vill vi väl alla ha. Tack för en bra och inspirerande blogg!

Svara
Åse 28 augusti, 2012 - 13:09

Varmt lycka till!! =)

Svara
Smaskigt tips « The world according to AJ 23 augusti, 2012 - 15:53

[…] är sånt som alltid finns hemma – i alla fall i mitt safferi Receptet är lånat från Åse. En av det bästa bloggarna. Testa och berätta för mig vad du […]

Svara
Helena 14 augusti, 2012 - 21:04

Hej Åse, och tack för en all inspiration! Hur ska dessa kex förvaras? Bakade dem framgångsrikt så att de var torra, krispiga och jättegoda på bakdagen.
De jag sparade i en burk med lock blev dock förstörda på två dagar då de var alldeles mjuka och soggiga. Jag fick slänga alltihop.
Hur förvarar man dem så att de behåller krispen?
Helena

Svara
Åse 15 augusti, 2012 - 08:26

Jag brukar förvara dem i plåtburk och med locket på sned.

Svara
Ewa 28 mars, 2013 - 16:07

Om de har legat ett tag så går det bra att rosta lite och sen låta svalna – då blir de krispiga igen.Men försiktigt – de bränns lätt!

Svara
victoria 9 augusti, 2012 - 21:27

Hur många knäcke blir det på denna sats? Om man ska räkna under 1 KH på var bit

Svara
Ulrika 26 juli, 2012 - 19:13

Idag har jag bakat ”dina” Fröknäcken för fjärde gången och de är ju såååå himla goda (och mättande).
Jag är så glad att jag hittade ditt recept!

Svara
Moniqe 17 juni, 2012 - 15:52

Jösses vad goda fröknäcke! Svårt att låta dom vara ju! Hur många kolhydrater är det i dom, har du räknat ut det, Åse?

Svara
Åse 17 juni, 2012 - 16:34

Det är mindre än 1 kolhydrat i 1!

Svara
Moniqe 18 juni, 2012 - 19:36

Hej igen! Har du även koll på protein- samt fettuträkningen! Jösses vad goda de är, åt de just nu bredvid matjessill o crème fraiche, mums!

Svara
Bakat fröknäcke | Lchf livet för Gottelisa 10 juni, 2012 - 17:18

[…] är hämtat från bloggen 56kilo som har hittat det från Birgitta Höglunds mat( Bilderna är mina egna  LCHF livet för […]

Svara
Jenny 31 maj, 2012 - 23:01

Hej, undar om du använder skalade eller oskalade sesamfrön.. Såg i affären att det finbs oskalade… Borde ju vara mycket nyttigare men ksmske inte är goda? Vrt du?

Jag köpte sådan cocosolja.. Är den sämre ( ur nyttigheten) än den kallpressade spm smakar cocos.

Tack för en bra blog!

Svara
Åse 1 juni, 2012 - 07:36

Hej! De oskalade har en starkare smak som kan vara oönskvärt men innehåller mer kalcium!!

Vilken kokosfett köpte du?

Svara
Jenny 3 juni, 2012 - 22:37

Hej, hittar inte märket, den är ekologisk, en rund orange plast burk omega&more verkar göra den. Detfanns olika sorter. Den utan smak var mycket billigare och då tänkte jag att den kanske var sämre.. Fel att tänka så kanske:-)

Svara
Åse 4 juni, 2012 - 09:05

Nej generellt är den utan smak billigare =)) Det är för att den generellt används till att steka i och den med doft kanske man hellre vill ha som kosttillksott eller på huden =)

Svara
lindha 17 maj, 2012 - 12:56

när du sänker till 50grader ska man ha luckan på glänt eller helt stängt??tack för en kanon blogg hjälper mig verkligen.

Svara
Åse 17 maj, 2012 - 13:03

Jag har den på glänt! Roligt att du trivs här!

Svara
Brita 15 maj, 2012 - 12:20

Allvarligt, hur slutar man äta av dom???? Gjorde en plåt för första gången igår och hela familjen blev ju som besatta av dom! Så nu ska det tydligen bakas flera…17-åriga sonen frågade på en gång om det var svåra att göra och tänker vara snäll och baka några plåtar nu på eftermiddagen. Hur länge håller dom sig?

Svara
Cecilia Wihlbeck 26 april, 2012 - 14:36

Jag testade i förrgår att baka fröknäcken UTAN Pofiber och det gick liiika bra.

Svara
Åse 26 april, 2012 - 14:38

Bra att veta! =)

Svara
Cecilia Wihlbeck 24 april, 2012 - 07:06

Fröknäckena är ljuvligt goda. FARLIGT GODA kanske man kan säga.

Svara
Recepten Gourmetmiddagen 23 april, 2012 - 12:13

[…] Skala jordärtskockorna och låt dem ligga i en skål vatten med lite citron i så blir de inte fula! Skär ner dem i mindre bitar när de är klara att användas. Hacka schalottenlök och fräs i smöret på låg värme. När löken har svettats ett tag utan att få färg, tillsätt jordärtskockorna. Låt allt fräsa i ca 5 minuter och häll sedan på det vita vinet. Låt reducera till hälften! (koka tills hälften finns kvar!) Tillsätt grädden och låta allt sjuda i cirka 5 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Jag serverade en skiva smörstekt surdegsbröd till men man kan tex ha parmachips (ugnsstekta parmaskinkskivor, parmesanchups eller fröknäcke!) […]

Svara
Lchf-knäckebröd | Träna med LCHF 15 april, 2012 - 11:12

[…] som både jag och J tycker är supergott. Äts både med och utan pålägg. Receptet finns här och kommer från bloggen 56 kilo som jag kikar in på då och […]

Svara
Helene Holm 14 april, 2012 - 18:38

Hej, jag gjorde precis fröknäckena och de blev jättegoda!!!! Jag har varmluftsugn och på en timme 150 grader blev de perfekta, jag hade även i flingsalt med chili i degen blev så himla gott!,,,

Jag har gjort ett bröd som är så himla gott, och jAg undrar om du kan räkna ut ungefär hur många kolisar det blir per skiva

Fröbröd

3 ägg
3 dl riven ost, gärna cheddar
1 msk majonnäs
2 msk kesella
1,5 tsk bakpulver
5 dl frön t ex sesamfrön, linfrön, solrosfrön och pumpafrön

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ägg, ost, majonnäs, kesella och bakpulver.
Tillsätt frön under omrörning.
Bred ut på en bakpappersklädd plåt.
Den ska bli platt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
Låt svalna och skär i 16 bitar.

Vad tror du om detta?

Mvh Helene

Svara
AnnaP 18 mars, 2012 - 20:37

Det blev gott! Mycket frasigare än andra frökex jag gjort. Jag använde rapsolja istället för kokosfett och det funkade bra!

Svara
Terese 1 juni, 2012 - 11:26

Rapsolja är dock den sämsa onyttiga oljan som finns

Svara
Åse 1 juni, 2012 - 11:40

Nej du har fel. Rapsolja och olivolja hör till de nyttigaste vegetaibiliska oljorna som finns, Majsolja, solrosolja och linfröolja ska vi dock undvika pga den höga halten Omega 6.

Svara
Freeeeeeda’!! 16 mars, 2012 - 11:25

[…] väder och jag är på toppenhumör!! Jobbat undan en hel del nu och har slängt in en plåt fröknäcke inför helgen. Titta vilka söta formar jag klickade hem från Drömhuset! I love them!!! Nu […]

Svara
Ojdå… | …Lite av varje | ShapeMeUp! 4 mars, 2012 - 22:04

[…] för bodylotion om man har torr hud. Jag blev oljig om händerna när jag höll på att baka fröknäcke å valde att smörja in det i händerna istället för att tvätta bort det, å efter duschen […]

Svara
Eva 27 februari, 2012 - 08:47

Hej.
Upptäckte precis din sida, har inte hunnit kolla så mycket än men den verkar toppen 🙂
Läste på dina fröknäcke? Och undrar vad Pofiber är för nåt? Finns det att köpa i vanlig matbutik? Och smaklöst kokosfett??? Tacksam för svar 🙂

Svara
Åse 27 februari, 2012 - 11:48

Pofiber finns på glutenhyllan eller bakhyllan, och deodoriserat kokosfett hittar du antingen i tex Lifebutiker (Cocosa) eller här

Svara
eva 27 februari, 2012 - 12:04

Tack för ett så snabbt svar 😀

Svara
Pannknack | …Lite av varje | ShapeMeUp! 24 februari, 2012 - 20:47

[…] dessutom på att fröknäcket ska bli klart i ugnen…receptet har jag hittat här på Åses blogg. Fick prova ett knäckebröd av en kollega här i veckan å det var jättemumsigt. Hoppas mitt blir […]

Svara
Mia 20 februari, 2012 - 23:16

Vad är de för kokosfett du använder? Och vart köper du de? Mia

Svara
Anchi 19 februari, 2012 - 16:11

Hej. I receptet fröknäcke, kan man ersätta kokosfettet med smör?

Svara
Åse 19 februari, 2012 - 16:47

Jag tror det!

Svara
En söndag 19 februari, 2012 - 14:59

[…] fröknäcken? Jag och Micheloppan har sorterat tvätt, dammsugit och tar nu en paus i soffan med fröknäcken, bregott och västerbottensost. Dessa frökex har jag alltid hemma, de bakas ofta för de går […]

Svara
Anna-Maria 12 februari, 2012 - 18:46

Ännu en sats av dessa supergoda fröknäcke i ugnen, eller snarare två, kör dubbel sats! Idag provade jag att kavla ut mina och det var betydligt lättare tyckte jag! Degen är så oljig att den inte fastnar. Fiberhusk (psylliumfröskal) är ju en stående vara på våra inköpslistor men då storpack var slut då vi var och handlade och jag kände att typ över 300:- kg, njä… Bakom mig i hyllan hittade jag Finax Psyllium, vilket måste vara identiskt med fiberhusk, till betydligt lägre pris. Malda Psyllium som malda Psyllium. 🙂

Svara
Elin 6 februari, 2012 - 10:39

MUMS! En liten fråga: hur förvarar man smartast för att de ska hålla sig så knapriga som möjligt? Mina har en tendens att sega till sig lite.. Funkar ändå, men de är som godast när de är knapriga!

Svara
Malin 6 februari, 2012 - 20:40

Ehh, kanske inte helt rätt här, men jag har förvarar mina i en fin liten fyrkantig plåtburk, och de har hållit sig knapriga ett par dagar nu ialla fall! 🙂

Svara
Malin 6 februari, 2012 - 09:17

Men åhh så knaprigt och gott!!! 🙂 Fantastiskt! Tack! Det här kommer bli ännu en favorit! 🙂

Svara
Ida 25 januari, 2012 - 20:35

Hej och stort tack för detta recept. Har gjort det tvä gånger och är super nöjd. Andra gången bytte jag ut kokosfettet mot rapsolja och det funkade toppen bra! En fråga: Vad är egentligen pofiber? Känns ju lite konstigt att ta i nåt som kommer från potatis.

Svara
Åse 26 januari, 2012 - 09:34

Pofiber är bara fibrerna, har absolut ingen påverkan på kroppen och blodsockret 🙂

Svara
Ida 28 januari, 2012 - 19:49

Tack, då vet jag! Gjorde en sats till ikväll och äter med aioli och räkor. Supergott.

Svara
Emelie 16 januari, 2012 - 20:12

Spännande! Måste bara fråga: Vad är och var i butiken hittar jag Pofiber?

Svara
Åse 16 januari, 2012 - 20:53

Hej! Glutenhyllan! =)

Svara
irene 16 januari, 2012 - 18:55

jag malde alla mina frön o hade oxå i lite valnötter malda… blev jättegott…

Svara
Monkan 15 januari, 2012 - 20:15

Vill bara tacka för detta fröknäckerecept! Precis vad jag längtat efter, eftersom jag har brödabstinens!!! Behövde något att bita i. Detta recept var verkligen perfekt. Jag gjorde kakan ganska tunn och fick det så knaprigt, så knaprigt. Mums.

Provade även pannkakor från din sida idag, gjorde de som ”småplättar” i laggen. Också mums!

Svara
Maria 10 januari, 2012 - 17:58

Hej Åse!

Vill börja med att säga att du har en jättefin webbsida. Är så kul att se att du har lyckats så himla bra, det ger mig hopp. Jag försöker äta enligt GI, saknar dock mackor och knäckebröd. Jag är också glutenallergiker så det ställer till det lite. Jag gjorde ditt recept på fröknäcke men jag misslyckades, de blev mjuka och smakade bara kokosfett, var gjorde jag då för fel? Med kokosfett menar du väl den silvriga hårda paketen?
Kan jag som glutenallergiker äta mandelmjöl?
Hälsningar Maria

Svara
ÅsaS 10 januari, 2012 - 19:33

Nej, inte det silvriga paketet – det är bannlyst av Åse… 😉 Kokosolja eller kokosfett hittar du bl a i hälsokostbutikerna eller i välsorterade livsmedelsbutiker. Kika in på länken nedan
http://56kilo.se/livsmedel/

ÅsaS – som tog sig friheten att svara på en fråga här

Svara
Åse 10 januari, 2012 - 20:50

*tummen upp*

Svara
LCHF pasta / tagliatelle | 5 6 k i l o . s e - en annorlunda livsstilsblogg, lchf, hälsa, mat, familj och shopping! 9 januari, 2012 - 20:18

[…] recept som är så där extra, som gör att man inte saknar det gamla vanliga och för mig är det fröknäckena, pannkakorna och det är pizzan. Sedan ligger ju pannacotta som en klar […]

Svara
God Morgon! :) 7 januari, 2012 - 11:00

[…] bra saker och även om jag inte rekommenderar LCHF brödfrukostar så kan jag faktiskt rekommendera dessa, med mycket protein på! Varför äta Finn crisp med vetegluten när man enkelt kan baka egna […]

Svara
Mia 29 november, 2011 - 11:19

Hej!
Detta receptet är helt fantastiskt, alla som jag bjudit på det älskar det, och en sats ryker direkt! Jag fick för en tid tillbaka ett liknande recept av en kompis som innehåller majsmjöl och idag när jag bakade och saknade lite av ingredienserna improviserade jag och bytte ut lite av sesamfröna mot mandelmjöl (0,25 dl sesam och 0,75 dl mandelmjöl) och tog pumpafrön istället för solros! Vet inte riktigt hur mycket det påverkar kolhydratvärdet men mycket bra blev det iallafall!

Ska vid tillfälle prova receptet med majsmjöl och ersätta det rakt av med mandelmjöl och se om det funkar? Kanske måste man lägga till en msk fiberhusk för att binda då? receptet på det knäcket är här: http://stinaslillagrona.blogspot.com/2011/05/froknacke.html
Eller det påverkar kanske kh-värdet för mycket?
Tack för en superblogg!

Svara
Åse 29 november, 2011 - 14:42

Hej!! Det ska inte öka för mycket! Lycka till!

Svara
Catrin 23 november, 2011 - 23:40

Tack Ulrika, jag hade inte pofiber hemma så jag prövade ditt recept och det blev jättegott 🙂

Svara
Christine 26 oktober, 2011 - 18:36

Hallå igen! Skulle precis baka, men insåg att jag inte hade pofiber hemma. Vad kan jag ersätta det med tro?

Svara
Ännu en bra frukost! 21 oktober, 2011 - 09:22

[…] fröknäcke med tjock skiva Goudaost 1/2 burk kesella 1% (högre proteinhalt) (+ skvätt grädde för att det […]

Svara
Petra 10 oktober, 2011 - 08:45

Jättegott och så lättgjort! En klar favorit.

Svara
Katrin Zytomierska 9 oktober, 2011 - 12:24

Hej!

Jag kan inte för allt i världen hitta några kontaktuppgifter till dig. Kan du mejla mig ditt nummer på [email protected] om det är okej att jag ringer dig.

Mvh Katrin Zytomierska

Svara
LCHF, hälsa och träning 8 oktober, 2011 - 15:08

Åh dom där är så sjukt goda!!!

Svara
Caroline 8 oktober, 2011 - 12:18

Detta får bli dagens utmaning!
Tack en skön blogg. Så mycket inspiration och goda recept!
Ha en bra lördag!

Svara
Ulrika 8 oktober, 2011 - 00:13

Jag har ett liknande recept på knäcke, men som inte innehåller fibehusken och pofibern. Det är superenkelt, och svårt att misslyckas med. Om du är intresserad så kommer recepet här:

(det går att använda vilka olika frön och nötter som helst.)

För ca 24/28 små kex behöver du:
3 dl finriven stark ost
3 ägg
2,5 dl sesamfrön
1,5 dl linfrön, krossade
0,5 dl solrosfrön
1-2 tsk salt

Blanda ihop alla frön. Hacka de stora fröna/nötterna om du har några i. Tillsätt salt och den finrivna osten. Blanda ner ägg. Rör om noga! Bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt. Detta tar tid och kräver lite koncentration, men det är värt det så hang in there. Jag använder både gaffel och slickepott. Se till att få kanterna så raka som möjligt.

Sätt in i en förvärm ugn på 175 grrader i en kvart. Ta ut, skär i fyrkanter och vänd på bitarna.
Har du bråttom?:
Ställ in tillbaka i ugnen på samma temperatur i ca 8-10 minuter, de får inte brännas. Stäng av ugnen, öppna luckan och släpp ut värmen. Låt stå i en halvtimme eller så, tills de är klara, dvs krispiga och inte mjuka någonstans. Kan även svalna på galler.

Har du tid?:
Stäng av ugnen och ställ tillbaka plåten. Låt kexen torka i eftervärmen över natten. Klara att äta på morgonen.

Förvara svalt. Knapra på vid väl valda tillfällen. Slut ögonen och njut!

Svara
Paulina 7 oktober, 2011 - 13:37

Det här måste jag testa. Tack för receptet! (Än en gång.. Har testat många av dina recept och det blir oftast väldans bra!)

Svara
Johanna 7 oktober, 2011 - 09:58

Jag testade också detta men mitt knäckebröd blev inte hårt utan segt. Kanske ska jag låta det stå framme så det torkar lite.

Svara
Åse 7 oktober, 2011 - 13:01

Jag lät mitt stå inne lite längre för tyckte också en del skivor blev sega, tror det är kokosfettet?

Svara
Birgitta Höglund's Mat 7 oktober, 2011 - 20:33

Hej på Er. Ibland torkar det på den tiden jag uppgivit i receptet, men nån gång har jag fått låta det torka en halvtimme extra på 50 gr. Tror det har lite med ugnen att göra, min är väldigt gammal och dålig och gräddar ojämnt. Kan också bero på hur tunt man breder ut smeten eller hur mycket skivorna säras innan torkningen. Man får prova sig fram lite.
Kul att ni tycker om mitt Fröknäcke, hoppas Huså Bröd nappar också.
Soliga hälsningar från Alanya 🙂

Svara
Eva 7 oktober, 2011 - 09:24

Hej !
Vill gärna testa dessa, men behöver hjälp med ”kokosfett utan smak”, vad änvänder du ?

Tack för en väldigt bra och inspirerande blogg, läser dagligen.

/Eva

Svara
Åse 7 oktober, 2011 - 13:02

Jag använder LCHF butikens! 🙂 cocosa pure från lifebutikerna fungerar också.

Svara
maja 7 oktober, 2011 - 08:46

Spännande, ska testas bums! Kram

Svara
Anita 6 oktober, 2011 - 19:38

Nu är plåten i ugnen med knäckebrödet. Lite svårt att bre ut, jag har plåt med teflon på därav problemet kanske. 😉

Svara
Anita 6 oktober, 2011 - 22:57

Vilket gott knäcke, provsmakade med http://www.arla.se/Default____33302.aspx?SelectedMenuItem=5740200023564&product=Ekologisk färskost med vitlök. 🙂

Svara
Christine 6 oktober, 2011 - 19:32

Undrar om jag kan göra dessa utan sesam? Vad skulle du ersätta med? Jag formligen avskyr smaken av sesam, därav min undran 🙂

Svara
Birgitta Höglund's Mat 7 oktober, 2011 - 20:36

Byt ut sesam mot pumpakärnor eller mer av linfrön eller solroskärnor. Men det kan göra smeten lite svårare att breda ut jämnt. Lycka till. Birgitta

Svara
anette 6 oktober, 2011 - 17:28

Hej
Tänkte testa ditt andra knäckerecept också och undrar vad man kan byta ut fiberhusk med om man inte har det hemma. Går det lika bra utan?
Tack för inspirerande recept

Svara
Åse 6 oktober, 2011 - 17:54

Nej jag tror inte det, fiberhusken finns ju med av en anledning 😉 Fiberhusk (psylliumfröskal) binder bra.

Svara
anette 7 oktober, 2011 - 07:47

Jag var otålig och halverade ditt andra knäckerecept och testade utan husk och det blev jättebra. Ska dock testa med husk för att se vad skillnaden är. Kanske inte lika spröda kex?Dock så lät jag smeten dra i ca 40 minuter istället annars hade den nog inte hållit ihop.
Fantastiska frökex blev det! Tack så mycket för receptet, det blir en ny favorit hemma och en utmärkt present att ta med när man går bort, inslaget snyggt såklart:-)

Svara
Åse 7 oktober, 2011 - 13:02

Vas bra att det fungerade!! :))

Svara
Lindha 6 oktober, 2011 - 16:44

Har oxå gjort detta idag och har precis provsmakat och det va helt ok. Fast jag hade bara 1/2 dl solroskärnor och 1/2 dl pumpakärnor i, men nästa gång blir det en dl av varje. Ungarna tyckte det var jättegott så detta kommer absolut göras fler gånger.

Svara
CamillaP 6 oktober, 2011 - 16:38

Det är sååå mumsigt. Till och med mina småbarn äter det och gillar det, det du!! ;)))
kram

Svara
Ullis 6 oktober, 2011 - 16:31

Är det mycket fiberhusk-känsla/smak i det? Jag klarar inte av det. 🙁

Svara
Åse 6 oktober, 2011 - 16:42

Åh det kan inte jag svara på eftersom jag inte tycker fiberhusk smakar/känns något?!

Svara
Ullis 6 oktober, 2011 - 17:44

Jag tycker det känns svampigt/geleigt. Jag får helt enkelt testa dessa. 🙂

Svara
Åse 6 oktober, 2011 - 17:53

Hihi ja det får du =)

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!