Klassisk svensk sjömansbiff

av Åse

Hej på er!
Så var det måndag igen! Varför är måndagar alltid så busy!? Äh klart jag vet varför haha, åtminstone jag skjuter alltid fram saker till måndagen, det börjar ofta redan på torsdagen haha!
Jag har mest jobbat i köket idag så nu är det dags med en drös datorjobb.
Ni ska få ett smarrigt recept på det vi åt i lördags när syrran var här!
Alltså jag är en sådan sucker för husmanskost och sjömansbiff är nostalgi för mig! Mammas mat.


Saltgurksstavar och små inlagda rödbetor – mumma! Och en drös persilja till så klart!

Detta är inget lågkolhydratrecept så klart – vill man göra det utan potatis och öl så hade jag rekommenderat kålrot eller rotselleri istället för potatis och istället för öl så hade jag ersatt med mer buljong! (+ 6 dl vatten och 1,5 msk kalvfond och lite tomatpuré)
Det blir ju inte samma smak utan öl i dock men supergott ändå ju!



Såååååå smarrigt!! Prova detta hörrni! 
Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Klassisk svensk sjömansbiff


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1 kilo lövbiff
  • 1,5 kilo potatis eller kålrot/rotselleri
  • 4 stora gula lökar
  • 2 tsk salt
  • 2 st 33 cl ljus lageröl (lite till medel beska)
  • 4 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 4 msk tamari soja (kikkoman)
  • 4 lagerblad
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • 1 tsk hel kryddpeppar
  • smör att steka i
  • salt, svartpeppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 gr.
  2. Skär lövbiffen i mindre bitar
  3. Skär potatisen i ca 5-6 mm skivor.
  4. Skala och skiva löken i ganska tunna skivor.
  5. Bryn löken i lite smör. Lyft ur. Bryn sedan köttet i smör på båda sidor i het panna. Det ska bara få yta på båda sidorna. Salta och peppra.
  6. Vispa ur pannan med vatten, fond, soja.
  7. Varva sedan potatisen, lök och lövbiff i en ugnsform. Börja och avsluta med potatisen.
  8. Häll buljongskyn över allt och även ölen. Lägg på lagerbladen och pepparn och lägg på lock. Låt gå i ugn i ca 1,5 timme.
  9. Lyft bort lagerblad och peppar vid servering.
  10. Servera smetana, saltgurka, persilja och rödbetor till.

Nutrition

  • Serving Size: 8

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

8 kommentarer

AnnaS 12 december, 2017 - 08:05

Jag tycker att det är inspirerande att du ibland gör avsteg från lågkolhydratkosten när det är fest och du tycker att det är extra gott och därmed värt det! Personligen har jag slutat läsa många lc-bloggar pga fanatismen som genomsyrar dem…vissa verkar inte ens kunna gå förbi en uteservering där folk dricker öl utan att drabbas av sötsug och viktuppgång…! Skämt åsido, jag uppskattar balansen i din blogg…jämte alla fantastiska recept och diverse tips om allt från skönhet till heminredning! 🙂

Svara
Åse 12 december, 2017 - 09:35

Tack Anna!
Lågkolhydratkost är ju en livsstil och jag tror tyvärr att många ätstörda (som jag var) hittat kosten och därmed lägger i för mycket förbud och ett allt eller inget tänk i kosten. Givetvis ska man göra de val man mår bäst av – men personligen tror jag att man skapar ramar och förbud och lägger prestige i att man inte gör avsteg. Det finns massor av anledningar till att man äter lågkolhydratkost ju och inte alla har en nolltolerans ens mot socker och gluten, det har inte jag!
Jag tycker att lågkolhydratkost är ett underbart sätt att leva på och kosten skapar förutsättningar för en hälsosam kropp och balans i hjärnans belöningssystem men som du skriver, de gånger jag äter annat då är det guldkant och livskvalitet och inget jag tar skada av =) KRAM och tack för dina rara och uppmuntrande rader, som vanligt!

Svara
Eva 11 december, 2017 - 21:29

Mmm så gott! Det här ska jag prova såklart!
Tack för all inspiration och tips när fantasin tryter:-))

Svara
Marianne 11 december, 2017 - 21:10

Vanlig hederlig husmanskost är allt gott . Så är det bara. Ska prova det här. Undrar var din taklampa kommer ifrån. Vår har ramlat ner och gick sönder så vi behöver en ny.

Svara
Elisabeth 11 december, 2017 - 18:19

Ser jättegott ut! Undrar vilken sorts inlagd saltgurka och rödbetor du rekommenderar?
Tack för en trevlig blogg!
Hälsningar
Elisabeth

Svara
Åse 11 december, 2017 - 18:21

Jag använder Felix men det är tycke och smak =)

Svara
Isabelle 11 december, 2017 - 16:07

När lägger man i lövbiffen? Framgick inte i receptet 🙈🙈

Svara
Åse 11 december, 2017 - 16:09

hade skrivit potatis två ggr 😉 ”varva potatis, lök och lövbiff” ska det vara.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.