Hur äter man smart?

av Åse

Är en kalori alltid en kalori? Fungerar kaloritänket?

Nej verkligen inte!
Man får i stället se till hur energin används i våra kroppar och äta smart!

1 g kolhydrat = 4 kcal
1 g protein= 4 kcal
1 g fett= 9 kcal

Detta räkneexemplet (som stämmer!) ligger till grunden i många fettskrämda dieter, det var så Viktväktarnas pointsystem fungerade. Jag åt knappt något fett men massor av kolhydrater, för det var ju billigare i points! Men jag var alltid hungrig!
Fett gav ju mycket energi och av för mycket fett blev man fet!

Om vi i stället ser till vad dessa olika mikronutrienter gör i vår kropp så kan vi tänka lite annorlunda.
Hippokrates sa ”Låt din mat vara lite oljig, på detta sätt förlorar du lättast i vikt” Så rätt han hade!!

Fett
Fett ökar upptaget av fettlösliga vitaminer
Fett isolerar hjärnan
Fett ökar fettförbränningen
Fett håller vår hud mjuk och smidig
Rätt fett minskar värk
Fett ökar mättnaden

Protein
Protein är livets byggstenar! Muskler, hormoner, enzymer är beroende eller byggs av protein.
Protein ökar ämnesomsättningen
Vid viktminskning bryts muskler ner därför ska du äta en handflata protein till varje måltid!
30% av dessa 4 kcal i 1 g protein går till värmehållning! Och en annan stor del ska användas som byggnadsmaterial så därför kan vi äta en hel del protein utan att få i oss för mycket energi!
Jämför detta med kolhydrater där nästan allt används som energi!

Kolhydrater
En hel del kolhydrater är bra för kroppen, som grönsaker, lite bär, lite rotfrukter, en och annan frukt. (fast frukt och rotfrukter är inte optimalt vid viktminskning) Vi har också kolhydrater som en normalviktig/tränande människa klarar av trots att det kom in sent i människans liv, som havregryn och ris. Potatisen kom in senare och ännu senare pastan.
Vad gör kolhydrater? Jo de byggs om till blodsocker i vår kropp. Vi kan lagra ca 100 g i levern och 3-400 g i musklerna. Detta för att vi snabbt ska komma åt energi när vi behöver det. Det är alltså vårt turbobränsle, inget vi behöver för överlevnad! Kroppen skapar det glukos den behöver genom glukoneogenesen.
Kolhydrater är också bra för fettlagring. Men hur stor fettlagringen blir beror på HUR mycket kolhydrater och vad för sorts kolhydrater du äter. Vi ska bara äta så mycket kolhydrater som vår kropp kan ta hand om, därför kan tränande äta mer kolhydrater. En del kolhydrater som tex nötter och grönsaker finns ju en massa nyttigheter i också, så vad dumt att utesluta dem!

Med mindre kolhydrater och mer fett så påverkas våra hormoner! Sk ”naturell dopning”. Våra anabola hormoner (uppbyggande) stimuleras och de katabola (nedbrytande) hämmas.

Kolhydrater skapar sug, fett och protein skapar mättnad så det är ju ganska enkelt att se vilket vi ska äta mest av! Av kolhydrater får hjärnan signalen ”Ät så mycket du kan!” för det är så naturen sett till det, de gånger vi fick tag i bär, frukt etc så skulle vi triggas till att äta mer så vi fick i oss mycket energi. Det höjde också vårt blodsocker så det fettlagrande hormonet insulin höjdes och såg till att vi lagrade energin.
Vi är inte optimerade till att ta hand om alla kolhydrater vi får i oss genom vanlig västerländsk kost, vi har bara ett enda system i kroppen för att ta hand om detta och det är blodsockerkurvan/insulinet. Ett system som blir uttröttat av vår västerländska kost. Hade vi varit skapade till att äta så mkt kolhydrater så hade vi haft mer än ett system! Det är viktigt vi är rädda om det!

Så ät smart!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

35 kommentarer

Chris Hellström 26 mars, 2013 - 13:13

Hej Åse! har nyligen hittat till LCHF och din blogg. Så mycket kunskap det går att ösa ur här! Tack för du delar med dig av din klokskap! Jag har en fråga som jag inte kan hitta svar någonstans – jag är räknenörd och väger gärna och allt. Enligt LCHFmodellen ska man äta ca 20 g kolhydrater – sedan står det att läsa att man inte bör äta mer än 1 g protein per kilo vikt man väger. i mitt fall 70 kg – blir 70 g protein. 20 g KH plus 70 g protein blir 360 Kcal. Detta ska utgöra 25% av det dagliga kaloriintaget. Räknar man upp till 100% blir det 1440 Kcal jag bör äta per dag: 20 g kolhydrater, 70 g protein (blir tillsammans 360 Kcal) och (1440-360 =) 1080 Kcal fett. 1080 Kcal fett är runt 120 gram. Men det känns ju väldigt lite energi? När man oftast läser att energibehovet ligger på runt 2000-2500 Kcal/dag? Jag är 1,63 cm hög, väger 70 kg, stillasittande jobb, men styrketränar två gångar i veckan och går ca en timme i skogen med mina hundar per dag. Nu har jag ätit LCHF i runt två månader och trivs fantastiskt bra med det. ingen viktminskning ännu dock. Men frågan är om jag äter för lite (hamnar oftast på 1800 kcal/dag om jag äter så jag inte är hungrig), men har å andra sidan inte svårt att äta mer…just det du skriver med grädde och bär höll på att bli en fälla…som jag äter på kvällen bara för det är gott och jag vill ha nåt att stoppa i munnen så att säga. Men min fråga är hur jag får matematiken och verkligheten att gå ihop! Går min kropp in på svält när jag äter så lite och bör äta mer – eller är det precis så det fungerar?

Svara
Åse 26 mars, 2013 - 14:03

Oj blir snurrig bara av att läsa;) jag förespråkar att våga släppa räknefixeringen. 1800-2000 är vad de flesta kvinnor behöver för att stå still i vikt. Men givetvis väger andra faktorer in också, kroppen är inte styrd under matematik.

Svara
Åse 26 mars, 2013 - 14:07

Och som svar på din fråga: 1440 kcal låter absolut inte för lite med tanke på att energifördelningen är så bra. Kroppen går inte ner på svält vid den energimängden.

Svara
Chris Hellström 26 mars, 2013 - 14:27

Tack för ditt svar! Ja, om du säger det att låter rimligt så stämmer ju faktiskt matten ändå! Kollade lite på handflatemodellen och faktiskt blir det ungefär så. 1 handflata kött bör väga runt 100 g och innehåller 20-25 g protein (tre gånger /dag blir 60-70 g protein), 1 dl grädde = 40 g fett (tre gånger/dag blir ca 120 g rent fett). Men så bra! jag vet att jag bör släppa räknandet och det gör jag nog när jag har landat i detta och blivit lite säkrare på det hela.

Svara
Åse 26 mars, 2013 - 15:13

Varmt lycka till! 🙂

Svara
Vickan 28 mars, 2012 - 14:11

hej på dig
hur mycket kolhydrater,fett o kalorier ska man ligga på om man ska gå ner i vikt med lchf per dag ?tränar styrketräning 3 dagar i veckan plus promenader…
därför jag frågar är att jag har laddat upp en app på min Iphone som heter kaloriräknare o där får man upp lista som man ska fylla i vad man äter varje dag o där ser man hur mycket fett kolhydrater o kalorier man äter …har ätit Lchf ett tag nu men har gått upp i vikt så jag tänkte denna app skulle hjälpa mig äta rätt..
Har slutat med mörk choklad nötter o turkisk yogurt …
Vill verkligen att Lchf ska funka=)
tack på förhand

Svara
Åse 28 mars, 2012 - 14:16

Det är omöjligt att svara p så här. Generellt ska man äta sig mätt på handflatemetoden:

Frukost
en hand (handflata plus fingrar) med ägg, fisk, skaldjur, kött eller kyckling. (tex 2-3 ägg)
+ en näve (ca 0,5 – 1 dl) med någon fettrik produkt såsom grädde, creme fraiche, ost (väljer du rent smör eller bearnaise etc blir mängden naturligtvis mindre – ät tills du är ohungrig och nöjd)

Lunch och middag (samma princip för båda)
en hand (handflata plus fingrar) med ägg, fisk, skaldjur, kött eller kyckling.
en hand grönsaker ovan jord. ex broccoli, blomkål, paprika, gurka, zucchini mm.
en näve (ca 0,5-1 dl) med god sås på grädde eller creme fraiche.
ost använder du fritt i matlagningen.

Ofta hamnar energifördelningen då på 75% fett, 5% kh och 30% protein.

Svara
frökennilssonskök 9 november, 2011 - 15:03

Så sant!
hör Annas röst i bakgrunden när jag läser din text =)
en kanon lärare!!!

Svara
Åse 9 november, 2011 - 15:13

Anna är världens bästa mentor!! =)

Svara
Katinka 9 november, 2011 - 15:00

Hej Åse, väldigt intressant läsning även för den som inbillar sig att hon redan ”kan allt” 😉 Det där med Hippokrates och oljig mat var en höjdare. Eftersom jag har fyllt 61 är jag intresserad av hur GI resp lchf påverkar kroppen när man blir äldre. Jag säger inte att jag äter varken det ena eller det andra, jag brukar bara säga att ”jag äter vad jag vill men inget vitt” när folk frågar hur jag gått ner 25 kg.

Svara
Åse 9 november, 2011 - 15:11

Härliga du!!! Du är ju snygg som få 61 åringar! Heja!

Svara
HurtMaja 9 november, 2011 - 14:32

Intressant!

Svara
Sofia - ett bättre du 9 november, 2011 - 13:12

Du är duktig du! Kikar in här emellanåt då jag gillar mycket av det du skriver och du har en klok inställning. Nu äter ju inte jag helt enligt LCHF, men jag äter en kolhydratssnål kost och anammar visst LCHF-tänk. Bra inlägg 🙂

Svara
Åse 9 november, 2011 - 14:28

Härligt!! Alla hittar sin melodi förhoppningsvis =))

Svara
Rebecca 8 november, 2011 - 22:22

Vad duktig du är Åse! I’m impressed!!! Kram

Svara
Åse 8 november, 2011 - 22:41

<3

Svara
Camilla D 8 november, 2011 - 21:29

Tack för ett jättebra inlägg!:-)

Svara
Catrin 8 november, 2011 - 20:57

En snabbfråga till om det är OK – vad anser du om grekisk/turkisk yoghurt (10% fett) till frukost? Jag bara älskar Anna Halléns nötmüsli (från LCHF för kvinnor) tillsammans med denna yoghurt och en halv dl osockrade bär. Eller är det bättre att äta ägg i alla former till frukost om man har ca 20 kg att gå ner och en rätt motsträvig kropp efter ooootaliga bantningsförsök?

Svara
Åse 8 november, 2011 - 21:20

Ja det är supergott och helt ok en lördagsfrukost men inget som är optimalt för viktminskning för de flesta tyvärr!

Svara
Åse 8 november, 2011 - 21:21

Ja ägg och annat protein/fettrikt! Som makrill, ägg och en klick majo tex!

Svara
Catrin 8 november, 2011 - 20:52

Nyligen såg jag något makalöst cyniskt på nätet – en reklambanner för Viktväktarnas nya ProPoints-program. Där fanns en närbild på en kanelbulle, med texten ”Glöm inte att unna dig något gott ibland”. Kontentan var att viktnedgång blir tråkig om man inte får unna sig av livets goda då och då…

Jag har inte kunnat unna mig av livets goda de senaste tio åren utan att fullständigt tappa kontrollen över vad och hur mycket jag äter. VV menar säkert väl, men de tycks ha missat något – nämligen vad sockerberoende och insulinresistens kan ställa till med. För en person med för höga blodsockervärden och dålig respons på insulin är en kanelbulle rena fördärvet, men VV uppmuntrar till ett ätbeteende som bara kan leda till fler problem…jag är så glad över att ha hittat hit! 🙂

Svara
Åse 8 november, 2011 - 21:22

Ja de får inga medaljer i näringsfysiologi i allafall! ;))))

Svara
Mia 8 november, 2011 - 20:36

Hej Åse!
Jag måste bara få lämna ett avtryck och berömma dig för en bra blogg med massor av inspiration och bra recept. Jag har själv 10 kg (gärna 15) att bli av med och har nu kommit igång med träning, zumba och body pump. Nu är det maten som fattas för mig och jag undrar om du inte kunde skriva lite om hur man kommer igång med LCHF? Hur började du din resa och vad är dina bästa tips för oss som är i startgroparna? Typ LCHF for dummies =) Kanske du redan skrivit om detta och jag inte hittat det, då kanske du kan länka till det inlägget?
Kram!

Svara
Åse 8 november, 2011 - 20:41

Bra tips! ska titta på det! =)

Svara
ÅsaS 8 november, 2011 - 18:15

Så enkelt du beskriver det hela! Ska ta och sammanfatta detta (eller kanske t o m visa detta) för min käre make, så han förstår och får en inblick i varför hans blodsocker åker berg-och-dalbana på jobbet när han har kvällspassen (då kan det lätt slinka ner en pizza/kebabtallrik med tillhörande strips, en och annan smörgåstårt-bit eller annat kolhydratrikt…) Han har nog trots allt insett att det är kosten som ger honom sockerfallen lite då och då. Men eftersom killarna på jobbet inte är intresserade av ”hokus-pokus-dieter” så hänger han på dem ibland gällande hämtmaten… Själv har jag sluppit dessa fall sedan jag plockade bort det ”vita” från min egen kost. Kunde få dessa sockerfall titt som tätt och spädde då på med mer socker (dextrosol) som gjorde att jag kom upp på ”normal” nivå – men, som sagt, nu var det lääänge sedan sist.

TACK!

Kram ÅsaS
Ps, när kommer din hälso-bok ut i handeln? För du har väl börjat på den?! 😉

Svara
Åse 8 november, 2011 - 18:29

Haha ja det där är ett skolexempel! Äter man livsmedel som gör att blodsockret höjs snabbt, då sjunker det även fort och ger lågt blodsocker, då blir vi sugna! Då öser vi ut adrenalin noradrenalin (vrf många blir irriterade och arga när de är hungriga o har lågt blodsocker), kortisol pch glukagon. Kortisolet i sin tur bryter ner musklerna genom att omvandla proteinet till glukos! Och det vill man väl inte som man 😉 😉

Svara
Catti 8 november, 2011 - 17:59

Hej Åse!

Undviker du även minimajs? Jag har nämligen för mig att jag läst någonstans att minimajs innehåller mindre stärkelse än majskorn på burk. Jag älskar minimajs i wokrätter…men det verkar lite ologiskt att de skulle innehålla mindre kh än burkmajs? Dock minns jag från mina VV-dagar att minimajs gav 0 p medan majskorn på burk gav points…så det kanske ligger ngt i det trots allt?

Svara
Åse 8 november, 2011 - 18:11

Hej! Minimajs har lågt kh värde till skillnad mot majskorn så smaska på 🙂

Svara
Anita 8 november, 2011 - 16:40

Jättebra skrivit! Fungerar jättebra med LCHF och mitt huvud nu. 🙂 Behöver inte räkna som på VV, inte hungrig och sugen på söt längre. Alltså för att sammanfatta det – kanonbra blogg och inspirationskälla du är Åse .

Läste i vår morgontidning idag om att, på 25 år har antalet patienter som diagnostiseras med glutenintolerans tredubblas. En orsak är att vi äter mer vetemjöl. Tyvärr fanns inte den artikeln på tidningens hemsida tänkte länka den till dig.

Ha en fortsatt bra tisdag kväll.

Svara
Katja 8 november, 2011 - 15:53

Vill instämma i hyllningskören och samtidigt passa på att ställa en fråga: vad anser du om kikärter, bönor och linser? De innehåller väl för mkt kh för att platsa inom LCHF-kost (de är väl mer GI), men jag har läst någonstans att baljväxter inte leder till blodsockersvängningar och därmed inte triggar sötsuget på samma sätt som t.ex. bröd och pasta. Jag älskar t.ex. kikärter med hemlagad pesto (bra alternativ till pasta, men kanske inte så bra för den som behöver gå ner i vikt?) Det vore intressant att få veta vad du anser?

Svara
Åse 8 november, 2011 - 18:19

Baljväxter kan ses som ett tillbehör vi äter ibland, de innehåller mkt stärkelse och även en ansenlig mängd lektiner och fytinsyra som vi helst ska undvika i större mängd.
Så går du ner i vikt när du äter det någon gång i veckan eller mer sällan så är det inget som skadar dig tror jag.

Svara
LL 8 november, 2011 - 15:35

Instämmer helt med föregående ”talare” om att det du skriver är lättförståeligt och matnyttigt. Det känns verkligen att du vet vad du pratar om!! 🙂
Tack återigen för en fantastisk blogg, jag följer dig dagligen och suger ut din härliga inspiration/energi för att ta tag i mig själv och mina kilon!
Kram

Svara
Tove Henriksson 8 november, 2011 - 15:34

Vilket jättebra inlägg, sammanfattar mycket av det vi diskuterat! =) Det är kunskap som verkligen borde lyftas och spridas, för kaloritänket sitter djupt hos många och tar inte upp hela bilden, tyvärr.

Svara
Catherine 8 november, 2011 - 15:17

Gud vad du skriver bra, informativt och lättfattligt! Jag lär mig något varje gång jag läser dina inlägg, även om det handlar om information som jag läst förr. Du är så duktig på att sammanfatta, lyfta ut det viktigaste och återge det på ett sätt som gör det både intressant och lätt att ta till sig.

Så sant det du skriver om Viktväktarna och deras pointssystem. Jag läste häromdagen i tidningen Hälsa om GI/LCHF-kostrådgivaren Ulrika Davidsson som, innan hon hittade GI, var med i VV 13 ggr…jag har inte varit med lika många ggr, men säkert 7-8 ggr, och alla kilon jag gått ner har kommit tillbaka som ett brev på posten när jag inte längre – trodde jag då – hade karaktär nog att fortsätta pointsräknandet. Idag inser jag att det i stället handlade om att jag inte orkade kämpa emot sötsuget hur länge som helst, för det är klart att jag ständigt var hungrig/sugen när jag levde på frukt och mjölmat!

Svara
Åse 8 november, 2011 - 15:24

=)

Ja gud ja, vi är många tjockisar som haft klippkort på VV 😉

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.