Helstekt kött/fisk/fågel.

av Åse

Jag var usel på att steka kött förr, Stekte alltid i panna och fågel o kött blev alltid så torrt! Nu för tiden så steker jag alltid kött i ugn (kött, fågel, fisk)
Jag låter alltid köttet ligga i rumstemperatur innan jag saltar och pepprar och hastigt steker upp det för att få en fin yta, sedan steker jag det färdigt i ugn på ganska låg värme med köttermometer (vi gillar kött lätt rosa). Efteråt får köttet vila i folie ca 20 min innan jag skär upp det.
Fågel steker jag direkt i ugn men är noga med att alltid låta det vila en 15 minuter under folie så köttet blir mört och saftigt.

Helstekt kött/fågel/fisk är ju sååååå gott!
I förrgår åt vi helstekt ryggbiff, såååå gott. I fredags blev det helstekt ankbröst och i går kväll blir det helstekt lättrökt enbärslax.

IMG_5250
Helstekt ankbröst med hasselbackspotatis, honungsglaserade rotfrukter och en apelsinkonjaksås. (63 g innertemp)

IMG_5563_1
Helstekt ryggbiff med ugnsrostade rotfrukter med potatis, chili bearnaise och gorgonzolasås. (61 g innertemp)

IMG_5570
Helstekt enbärslax med stekta grönsaker och timjancréme. (58 g innertemp)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

34 kommentarer

enpernilla 23 januari, 2010 - 16:28

Ska börja tillaga på ditt sätt mera. Brukar oftast steka på och sen låta det småkoka i stekpannan men inte alltid det blir så mört och fint.
Har ju t o m fått en ugnstermometer. Dags att prova den!:)

Svara
Åse 23 januari, 2010 - 17:47

Ja det tycker jag! ;)) Fram med den :;)

Svara
Eva 21 januari, 2010 - 12:13

Åhh vad det såg gott ut!!!
Håller helt med om att det är superviktigt att låta köttet vila innan man skär upp det!!

Svara
Annette 20 januari, 2010 - 21:53

Så gott det ser ut, mums! Jag äger inte någon köttermometer men det ska jag nog investera i, det måste vara jättebra när man tillagar lite större bitar också. Timjancreme låter gott till fisken, får man fråga vad du brukar göra den på? Ha det gott!
Mvh Annette

Svara
Aika 20 januari, 2010 - 11:50

Helstekt e så perfekt när man e många!! Gott!

Svara
annette 19 januari, 2010 - 22:50

hur fixar man in sitt foto när man kommenterar, ser att vissa har foto, andra blå figurer
by the way du är en jätteinspiration, vi verkar ha liknande mat och vinintresse och att se att du fixar det gör att man blir motiverad.

Svara
annette 19 januari, 2010 - 22:02

ser mumsigt ut, jag som innan inte var så förtjust i bernaise har fallit för det rejält sedan jag lärt mig att fixa till den utan vattenbad, så smidigt. Har du något tips på hur man får chilibernaisen billigare i antal points, min bernaise är väl knappast mager men och andra sidan behövs det ju inte så mycket när den är så fet;)

Svara
Åse 19 januari, 2010 - 22:10

Näää tyvärr, jag köper också alltid fetiga bearnaiser och tar bra en liten klick av.

Svara
annette 19 januari, 2010 - 22:40

kan tipsa om hur man gör en supergod enkelt själv ta tre äggulor,lite vinäger (1 msk) lite vatten (2msk) i en gryta sätt på värme vispa av bara satan, när äggcremen går att göra spår i som blir kvar ta av plattan. Skira smör c:a 200g ta bort det vita på ytan och vispa ner i äggcremen lite i taget se till att det vita på bottnen inte följer med släng i lite salt och dragon å så gott, hollandaise är ju samma fast utan dragon och lite citron istället

Svara
Sara med Tyra & Noah 19 januari, 2010 - 21:52

Att låta köttet ligga framme i rumstemp innan tillagningen gör verkligen skillnad! Både för själva tillagningstiden och för smaken 🙂

Och ja, det ÄR gott med helstekt!

Svara
Yvonne 19 januari, 2010 - 20:29

Du borde vara kallskänka så som du orar hålla på och piffa till maten varje dag!! 😀

Svara
Liz 19 januari, 2010 - 17:53

Jaa det är verkligen smidigt att köra köttet i ugnen, slipper man stå och vakna och vända och ha sig!!

Svara
Ingela 19 januari, 2010 - 17:28

Och nu en helt annan fråga – tänkte laga dina mozzarellabiffar, men vad är den där Jensens favoritsås (?) för någonting?

Svara
Åse 19 januari, 2010 - 17:36

Jensens Böfhus, är ett märke. Såsen heter Favoritsås.

Svara
Anna 19 januari, 2010 - 15:29

Det ser jätte gott ut tänkte höra hur du räknar chilibearnaise?

Anna

Svara
Petra 19 januari, 2010 - 12:41

Jag döööööör, gud så goooooooott!!!!!!!!!!!!!!!

Svara
Jenjo 19 januari, 2010 - 11:57

Att steka i ugn är det bästa som finns. Det är nyttigare, men för mig är det framför allt ett sätt att klara av att steka mat.
Jag steker till och med falukorv i ugn numer, till mina barns glädje. De har fått äta bränd korv i flera år innan jag upptäckte ugnen och dennes stekförmåga! 😛
KRAMIS

Svara
Linruz 19 januari, 2010 - 11:48

Hej igen vännen. Du har inte hittat ngt ställe på n ätet där det finns en kalkylator till nya propoints??
hoppade kanelknäcke i dag och vet ju tyvärr inte hur jag ska räkna dem.
Sugen på att ta månadsmedlemskap just för att få tillgång till nätet.
Kram kram Lina

Svara
Åse 19 januari, 2010 - 11:51

Jo, på VV online finns det ju en.
Någon annan på annat ställe tror jag inte kommer finnas, nya formeln kommer nog inte läcka ut så enkelt.

KRAM!

Svara
Cissi II 19 januari, 2010 - 11:48

Tänkte precis samma sak…att maten ser så god ut och att bilderna är så bra. Skall prova fota min lunch så där på sniskan som du också gör. Till lunch blir det en äggwrap med VV Chorizo, cocktailtomater, sallad, paprika och två msk Creme Fraiche Soltorkad tomat och Feta. MUMS!!
Äggwrap kan jag tipsa om. 2 ägg, 2 msk kaffegräddde och valfria kryddor.
Ha en bra dag!

Svara
Ingela 19 januari, 2010 - 11:12

Jag måste bara säga ( fast jag har nog sagt det förr!) att du är otroligt duktig på att fotografera mat! T o m en vanlig hederlig ostmacka ser fantastiskt god ut när du varit framme 🙂

Jag äter inte kött men steker ibland kyckling till familjen och ja, jag steker i stekpannan…..Vad anävnder du för termometer, samma till fisk (som jag lagar i ugn i bland) som till kött? I en laxfilé, sticker du bara in den på det tjockaste stället?

Och tack för påminnelsen om riskexen! De är ruggigt goda, och mättar ju visserligen osm du skriver dåligt men är ett gott alternativ till övriga familjens fredagsmys…

Svara
Åse 19 januari, 2010 - 11:27

Tack! =)

Ja jag använder samma termometer, en digital termometer, sticker alltid in på tjockaste stället.

Svara
Ingela 19 januari, 2010 - 17:27

Tack! Det får blir en tur till Järnia per omgående 🙂

Svara
Pia B 19 januari, 2010 - 11:01

jag e fjantigt nervös för kyckling, steker det alltid för länge. Hur många grader skall egentligen ett kycklingbröst vara för att vara klart?

Kram

Svara
Åse 19 januari, 2010 - 11:05

Jag tar ut dem när de är 73 grader i innertemp och låter vila i ca 15 min så blir de saftiga och möra!

Svara
Agneta 19 januari, 2010 - 10:54

Oj, man blir ju hungrig. Ser fantastiskt gott ut, fast bilderna på vad du tillagar ser alltid otroligt goda ut. Ps. Har du varit inne på Cults nya hemsida? Så mycket nytt läckert.

Svara
Åse 19 januari, 2010 - 10:59

Men gud hur har jag kunnat missa!? Ska kika!!

Svara
Jenina 19 januari, 2010 - 10:39

Ser supergott ut allt du gör, snygga bilder!!

Har läst tidigare inlägg och förstår att du verkligen vill ner några kilon till. Du är så målmedveten! Jag vet att du vet, men jag vill ändå säga det; Du är så vacker! Jag tycker du ska njuta och vara nöjd. Men jag skickar även pepp för jag vet att du så gärna vill….och jag vet ju att du gör det för din egen skull och det är ju det som är det viktigaste! Nej, snyggare 5-barnsmamma finns nog ej!!

Svara
Åse 19 januari, 2010 - 10:44

Jag vet att du menar väl men det är omöjligt att säga till ngn annan NÄR de ska vara nöjda 😉
Jag är nöjd med mig själv, nöjd så till vida att jag inte är överviktig. Men jag har överflödskilon och det är inget jag hittar på eller fått för mig, jag kan gå ner minst 5-8 kilo till utan att vara underviktig eller mager, det finns resurser att ta av. (VV’s gräns för min längd är tex 53 kg)
Mitt mål är inte att vara mager men jag är kort och ”liten byggd” dvs smala vader etc och även om jag ser smal ut så är jag inte det, dvs det finns för mkt fettprocent på min kropp och det tänker jag ta itu med =)

Men jag tackar för dina rara rader, vet att du bara vill vara snäll och peppa! Tack för det och en stor kram!

Svara
jeanette 19 januari, 2010 - 09:14

Hej!Vill säga att bilderna är fantastiska och allt ser såå gott ut! Själv har jag alltid stekpåsar och kör på låg temp ett par timmar så köttet blir riktigt mört! Dock ej till ryggbiffen!Ha en härlig dag mvh Jeanette

Svara
Linruz 19 januari, 2010 - 09:00

Guuud vad gott det ser ut. Du är sååå duktig i köket vännen.
Lyllo Daniel Kram kram

Svara
~ Maria ~ 19 januari, 2010 - 08:53

Mums 🙂

Svara
Anna-Lena 19 januari, 2010 - 08:27

Gjorde underbart god söndagsstek i söndags (som jag gör OFTA). Lägger en morot, en purjolök och ett äpple i botten av en stekgryta. Lägg på köttet och salta detta. Sen gör jag en marinad på: 3 msk äppeljuice (koncentrerad), 2 msk kinesisk soya och 1 tsk ingefära. Om det är en stor stek så tar jag dubbel sats. Skall så inne i 200 grader ca: 2 timmar eller tills den är klar. Jag brukar göra det på fläskkött helst med ben, men det går nog bra med vad som ; )
Gör sås på marinaden och bara njut. Detta måste du bara testa.

Kramis Anna-Lena

Svara
Åse 19 januari, 2010 - 08:28

Ska jag prova! Tack!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.