Fiskgryta med saffran

av Åse

Ett helt fantastiskt gott recept som jag fick av en bekant för en 11 år sedan.
Jag har bara bytt ut matlagningsgrädde mot milda mat extra och bytt ut fet fraiche mot 15% (fett är smakbärare så jag vill inte ta fööör smala mejeriprodukter)
14,5 pts blir det med ris (duoval) och dressingen och det kan tyckas vara mkt men det blir myyyyyycket mat och perfekt för en fredag/lördagskväll eller bjudmat.

4 personer á 7,5 pts (lägg till för riset och dressingen)

800 g vit fast fisk (typ torsk)
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
11/2 tsk tomatpuré
11/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
21/2 dl torrt vitt vin (matlagningsvin går bra)
11/2 fiskbuljongtärning
21/2 dl milda mat extra
1 dl 15% lätt creme fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
200 g skalade räkor
2 små burkar musslor

Dressing 3 pts:
2 dl 15% lätt creme fraiche
1 dl fettfri majonnäs
1 tsk tomatpuré
7-8 vitlöksklyftor

Gör så här

Tina fisken. Skölj och strimla purjolöken, hacka löken.
Smält smör i en gryta och fräs löken tills den blivit mjuk, pressa i vitlöken.
Blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika. Fräs en stund på mellanstark värme.
Tillsätt vin och buljong och koka några minuter.
Häll i Milda mat extran och creme fraiche, vatten och saffran och sjud i 15 minuter.
Skär fisken i bitar och lägg i grydan, sjud i 7 minuter.
Häll i räkor och musslor och hetta upp snabbt, ta sedan bort grytan från värmen.
Servera med jasmineris och en sallad och klicka dressingen vid sidan om riset!
Mums fillibabba!!


(djup tallrik så det är mer mat än vad som syns på bilden!)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

6 kommentarer

Trevlig helg! | 5 6 k i l o . s e 16 januari, 2009 - 10:40

[…] blir det Bouillabaisse (fast som soppa dvs utan ris) med ett gott vitt vin! (Jacobs Creek) och så chokladmousse till […]

Svara
Sara 16 november, 2008 - 13:10

Ser hur gott ut som helst! Och ibland är det värt några extra points. Det är skönt bara att VETA hur många points det faktiskt är, även om det råkar vara några för många 😉
Kram

Svara
Syster Pia 16 november, 2008 - 00:58

Mumma!!! Älskar fisk och skaldjur! Nu syrran så ska jag försöka föra min lilla offentliga dagbok 😉
Puss!!

Svara
Margitha 15 november, 2008 - 19:32

Vilken insperations källa du är..Tack Åse för att du är här igen 🙂 Härligt med bilder.
Ska nu ta mig i kragen igen, och fortsätta min resa

Kram kram

Svara
Åsa N 15 november, 2008 - 12:23

Nu ger jag upp, kan inte motstå dina bilder och fina recept :-)Jag kör igång lite sakta på mitt eget vis.

Det har blivit lite väl mycket tröstätande i början när jag flyttade till ny ort och jag och min nya kärlek kämpade för att det skulle kunna bli vi. NU är det VI. Alldeles offentligt dessutom sedan i maj. Jag har äntligen träffat min livskamrat vid 46 års ålder. Jag är djupt förälskad. MEN nu är det lite mycket mysiga middagar med vin och en liten drink….

På mitt eget vis innebär att jag kommer att räkna points och spara mina motionspoints till helgen. Från fredagkväll till söndag kväll räknar jag inte men försöker vara förnuftig.

Jag får se vad detta ger.

Håll tummarna för mig. För 1 år sedan var jag 2 kilo från målvikt nu är jag 10 kilo ifrån.

DEt blev en lång kommentar.

Kram och ha en bra helg.

Svara
jenny 15 november, 2008 - 10:32

ojojoj detta måste testas! ser helt fantastiskt ut!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.