Fantastisk Bearnaisesås!

av Åse

När jag och Vickan smsades för några dagar sedan så skickade hon en bild på en bearnaise hon gjorde och jag fick skamset berätta att jag faktiskt aldrig gjort en egen bea! Är inte det katastrof för en Lågkolhydratare?? ;))) Jag fick ju lova där och då att jag skulle göra en! Vickan gör enligt ett Morberg recept så jag bläddrade fram receptet i min Per Morberg bok och jisses amalia, så gott! Den blev helt perfekt så jag kommer nog aaaaaaldrig köpa färdig bea igen!!!

8 personer

Skira (smält) 500 g smör på svag värme i en kastrull.
Ta av kastrullen från plattan men håll smöret varmt. Finhacka 4 schalottenlökar och lägg hacket i en kastrull tillsammans med 1 kvist dragon, 8 vitpepparkorn, 1/2 dl rödvinsvinäger och 1 dl vatten. Låt reducera till hälften (koka ihop). Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning. Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.


Gooooood bearnaisesås!!


Chokladfondue på kvällen! Älskar dessa en persons fonduer!


Nästan hela familjen Pecci, Kristian, Rebecca och Alba


Söta Rebacca!


Stående frukost i morse


Albas smörgås såg lite kul ut!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

13 kommentarer

Jonas 8 oktober, 2013 - 16:01

Ja på frågan om man kan göra Bea utan smör så är svaret ja 🙂
Den du köper i affären och får på pizzerior är gjord på ”såsbas”.
Fördelen är att den kan då stå i kylskåp utan att bli en ”smörklump”

Man räknar då att 1 äggula binder 1 dl såsbas.

Så här står det på en tillverkares hemsida (sen får man väl göra ett val om man vill äta dom tillsatserna ..)
Ingredienser:
Svensk pressad rapsolja, emulgeringsmedel (citronsyraester), arom, färgämne(betakaroten).

PS. Man kan göra en majonnäs annars och smaksätta som en bea, då kan man ta vanlig olja 🙂 DS.

Svara
Anna 14 januari, 2012 - 14:56

Hej Åse!

Jag tål inte mjölk och äter Paleodiet, men tittar in här ibland och läser din blogg, som för övrigt är jättebra!

Nu till min fråga, kan man byta ut smöret mot till exempel kokosfett? Eller blir det jättetokigt? Och om man gör det måste man ändra nånting annat då? Jag älskar bea, men min mage blir inte lika glad. 🙂

Mvh Anna

Svara
Åse 15 januari, 2012 - 12:20

Jag tror tyvärr inte att bea kan göras utan smör, men jag kan ha fel?? Tyvärr inget rakt svar!!

Svara
Katja 25 september, 2011 - 15:24

Förlåt en dum fråga, men när det står ”Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad”, innebär det att lökhacket ska silas bort?

Svara
ÅsaS 25 september, 2011 - 17:30

Tar mig friheten att svara – Ja, inklusive dragonkvisten och pepparkornen. Det är bara vätskan du ska ha kvar i den nya kastrullen.
/ÅsaS

Svara
Katja 25 september, 2011 - 18:24

Vad bra, Åsa, tack!

Svara
Åse 25 september, 2011 - 22:44

Tack för inputen :))

Svara
Janna 23 juni, 2011 - 14:02

Tack för receptet, det låter onekligen jättegott och inte så krångligt som vissa andra där det verkar som om såsen lätt skär sig. Ska definitivt prövas, tack igen!

Janna

PS. Prövade i helgen din lc-moussaka. Fantastiskt god, den godaste jag ätit – och jag som inte trodde att det gick att göra moussaka utan mjöl som håller ihop såsen. Jag hittade inte det receptet här i hastigheten, så jag hoppas att det går bra att skriva kommentaren här!

Svara
ÅsaS 4 juni, 2011 - 22:13

Jaha, nånting ”nytt” man måste lära sig nu. Speciellt nu när käre maken kom med idén att han skulle vilja äta GI eller LCHF för att få bukt med några kilon… Bea-sås är ju något jag varit ”expert” på – blandar påsens innehåll med vatten… Godaste bea-såsen ever enligt tjejernas kompisar. T o m bättre än deras mammors… Vad säger man…?! 😉

I alla fall, här ska börjas med LCHF och GI på riktigt nu, för vad gör man inte för sin käre äkta hälft?! Så din sida kommer att vara mer eller mindre klistrad på skärmen här, med alla dina goda recept och inspirerande bilder.

Kram och ha det gott!
ÅsaS

Svara
Ida 4 juni, 2011 - 16:15

Åh, såsen ser muuuumsig ut! Måste testas någon dag.
Som den chokladälskare jag är så undrar jag vart du har köpt en persons fonduerna? :o)

Svara
jennyh 4 juni, 2011 - 12:41

Jag gör egen bea ibland men oftast en förenklad variant fast jag kanske skulle ta och göra efter detta recept ikväll till grillningen 🙂

Svara
Cat 4 juni, 2011 - 09:19

Hihi ja liiite skämsigt kanske men Hey, nu har du ju gjort det och kommer göra bea många gånger framöver, bättre sent än aldrig ;O))

Jag tycker det är superkul och lätt att göra egen bea och när man fått in snitsen så är det kul att avancera lite med smaker, som att ha i lime, vitlök, chili, soltorkade tomater osv.
Är perfekt att slänga ner persilje och dragonkvistar i reduktionen som man tagit bladen från istället för att slänga dem gör man bea på kvistarna.

Sitta och doppa grillade sparrisar direkt ner i nygjord bea mums!
Trevlig helg gumman!
Kramar
Cat

Svara
Anita 3 juni, 2011 - 23:07

Har lagat och bakat så mycket i mina dagar, men aldrig heller gjort Beasås. Men tack för receptet, jag ska prova det någon dag. 😉

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.