Anne – Gästbloggare

av Åse

Ni har ju varit så många som delat med er av era historier men de är ju dolda för alla utom mig. Men jag tänkte låta min goda vän Anne gästblogga för hon har en lite solskenshistoria.

Jag har fått chansen att skriva om hur jag äter LCHF samt hur jag tränar och mår bra . Det känns otroligt bra att kunna dela med sig.

Vem är då jag? Jo, jag är Anne, fyller 50 år nu i april och är diagnostiserad med Ulcerös Colit ( Kronisk inflammation i tjocktarmen) sedan 1988. Jag lade om min kost till LCHF på mitt sätt för dryga året sedan. Jag fick även med min man och mina svärföräldrar. Min svärfars sockervärden gick från 10-11 till 6 på mindre än en vecka. Bara det är värt hur mycket som helst.

Själv har jag provat massor av olika dieter och soppor, mediciner, naturmediciner innan jag slutade med socker och vitt mjöl. Läkarna som jag träffat har alltid sagt att kosten inte har någon betydelse. ”Ät vitt bröd och så lite fibrer som möjligt” sa dietisten. Jag levde ett tag på vitt bröd och ris. Jag mådde inte så bra då kan jag säga.

Jag har varit helt sjukskriven i 3 års tid. Orkade inte gå runt kvarteret med min hund. Hade turen att träffa många bra människor som såg människan som en helhet. Har också en enorm vilja ( sisu ) och bestämde mig för att komma igen. Detta var för sju år sedan. Den första hjälp jag fick var cytostatika i låg dos. Den äter jag än idag. Det andra steg jag tog var att ta tag i träningen. Hur ont det än gjorde så tränade jag. Sedan kom då dagen då det var dags att ta tag i kosten. Bort med socker, bort med mjöl och fram med smör, cocosfett, ägg i mängder, kött, mycket grönsaker, keso samt fet yogurt . Min dag börjar alltid med kesoplättar, hallon och lite yogurt. Den här kosten har varit revolutionerande för mig. Min mage är lugnare än på många , många år. Känslan av att jaga toaletter i panik är borta. En enorm känsla av frihet.

Ibland unnar jag mig att äta min favorit mat spagetti med köttfärssås och riven parmesan i mängder. Jag är inte nitisk. Jag äter det som känns bra men jag tycker inte det är värt att fuska för ofta. Min mage och kropp är helt enkelt super känslig mot socker , vitt mjöl samt fiberrika matvaror. Kombinationen socker och fibrer är en ren katastrof.

Målet för mig med LCHF var inte att banta. Jag är smal 168 cm 61kg . Mitt mål har hela tiden varit att må bra. Går det sen att träna och äta såhär? Ja, jag tränar intensiv träning 4 dagar i veckan och går långpromenader med min hund varje dag. Jag är instruktör i afrodans, dansar zumba/latin och 2 dagar i veckan kör jag Skivstång/intervall på Friskis. Allt detta trots att jag inte äter kolhydrater från bröd och dylikt.

Mitt nästa mål är att slippa mina mediciner. När det kommer ske vet jag inte men det vore underbart. Vad jag avslutningsvis kan säga är att min man är smalare, snyggare och snarkar inte speciellt längre. Själv mår jag bättre än jag någonsin trodde jag kunde må men jag har en bit kvar. Jag har en sundare inställning till kosten, träningen och välbefinnandet. En viktig sak att poängtera är att jag äter rätt på mitt sätt. Den här sortens livsstil passar mig och kanske kan den även peppa dig./Anne

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

26 kommentarer

Stephanie 8 februari, 2012 - 23:03

Jag har ätit efter lchf i över fyra år och kunnat hålla mig ifrån mediciner ( har diagnosen crohns sjukdom) . De senaste sju månaderna har jag även skippar socker och grädde, mjölk och mjukostar och det har gjort enorm skillnad! Oftast är jag helt symtomfri. Läs boken The Vicious cirkel om ni vill veta mer om hur man kan kontrollera ulcerös colit och andra tarmsjukdomar.

Svara
CamillaP 6 februari, 2012 - 11:14

Häftigt att läsa vad kosten kan göra.
Jag har även en liten solskenshistoria om en 16 årig tjej med samma sjukdom som blev av med problemen med lite andra produkter. Så kul att läsa att det finns hjälp.
Kosten är ju A och O tror jag sen kan läkare säga vad de vill….
Lycka till Anne! Kul läsa din historia!
Kram

Svara
Jens 5 februari, 2012 - 12:22

Jag har också upplevs liknande fastän min bakgrund är en annan.

Jag är IBS-are (med snabb mage) och har haft magkatarr, tarmkatarr och senare också divertikelproblem under kanske totalt 20 års tid.

Jag böjade med LCHF (utan att ha alltför högt fettintag) främst för att komma till rätta med övervikt, blodtryck och blodfetter. Efter bara några veckor märkte jag att mag- och tarmproblemen också minskade och nu är det bara vanan som gör att jag fortfarande dricker aloe vera och käkar bulk-preparat. Funderar på att sluta med detta också.

Så efter 155 dagar på LCHF så är vikten ned 15 kg, midjan är 15 kg smalare, blodtrycket normalt, blodfetterna precis på gränsen till normala och som bonus har jag nästan helt blivit av med mina mag- och tarmproblem.

Tack Andreas (kostdoktorn) och Åse (56kilo) för inspirationen och stödet i min livsstilsförändring!

Svara
Åse 5 februari, 2012 - 13:11

GRATTIS Jens!! Vad underbart att höra!!

Svara
Anne 6 februari, 2012 - 09:38

Härlig läsning Jens 🙂 .

Svara
Soulsister 5 februari, 2012 - 11:30

Oh va inspirerande och roligt att läsa! Tack för att du delar med dig Anne!

Svara
Anna D 4 februari, 2012 - 14:39

Hej

Härlig läsning! Grattis! Själv tränar jag mycket och äter lchf. Det blir oftast 8-10 timmar av olika sorters träning varje vecka t.ex. yoga, spinning, längdskidor, box och löping. Utöver det hundpromenader. Ibland tar jag en banan om jag kör ett längre pass (typ 2 timmar) men oftast funkar det utmärkt ändå.

Svara
Jenny 4 februari, 2012 - 13:22

Hej
Detta hör inte till detta inlägg men visste inte vem jag skulle fråga.
Det var en bekant till mig som frågade om lchf. Tex vi måste ju ha kolhydrater för hjärnans skull osv. Så svarade henne. Sen skrev hon såhär:
Vad händer i levern när det blir en överproduktion i levern av ketonkroppar?
Vad ska jag svara på det? Tar gärna emot svaret ;). Är ju ganska ny på detta. Tack
Mvh Jenny

Svara
Åse 4 februari, 2012 - 13:40

Att levern producerar ketonkroppar är inget farligt. Den funktionen har ju funnits sedan urminnes tider för att säkra energi till hjärnan. Hur mkt ketonkroppar som produceras beror på mängden leverglykogen. När kroppen vant sig vid att gå på fettdrift producerar levern precis den mängd ketoner den behöver.

Svara
Anna-Lena 4 februari, 2012 - 11:52

Härlig läsning, skönt att kosten kan göra så mycket. Hoppas att många läser detta och vågar testa, kram kram

Svara
Petra 3 februari, 2012 - 23:21

Härlig läsning! Vilken solskenshistoria!

Svara
maja 3 februari, 2012 - 22:45

Tack för att du delar med dig! en otrolig inspiration!!!!

Svara
Anette 3 februari, 2012 - 22:43

Ååå! Jag skulle vilja läsa mer om Ulcerös colotpasienter som blivit bättre m kostomläggning! Är desperat! Har en 19 årig son som är hemma fr skolan minst en-två dagar i veckan pga att han blöder, har ont och är trött. Han tränar på gym, mär ju oftast bättre på em/ kväll. Vi la om kost till LCHF för ca 1,5 år sedan, men sonen tröttnade snabbt, så han fick aldrig se fördelarna. Läkarna säger ju att studier visar att kosten i te jar betydelse! Och sonen vill så klart ta sina pulvershakes m kolhydrater. Han står inför hot om stomi, vilket han absolut inte vill. Ändå tycker han det känns jobbigt och onödigt att ta bort kolhydraterna. Kortison hjälper inte alls längre. Jag undrar om det skulle kunna hjälpa att bara ta bort socker och gluten? Det är ju lite enklare. Vill gärna ta fler åsikter! Hälsn Desperat mamma!

Svara
Anne 4 februari, 2012 - 08:39

Hej .
Du kan väl maila mig så kan vi bolla lite tankar om kost och Uc.
Kram Anne

Svara
Astrid 4 februari, 2012 - 12:25

Jag kommenterade tidigare om hur jag blev frisk genom att lägga om kosten men jag var liksom din son mer intresserad av andra faktorer än hälsa tidigare. Men du kan väl be honom läsa pt Philip lailanis blogg? Han är personlig tränare och äter enligt lchf. Det kanske gör det lite lättare om träningen är en stor problematik i det hela?

Svara
Dagarna 3 februari, 2012 - 19:31

Så härligt att läsa Anne!

Svara
Lchf livet för Gottelisa 3 februari, 2012 - 19:22

Underbar läsning, jag blir jätteglad av att läsa hur kosten kan göra oss friskare. Min kompis har också Ulcerös Colit. Jag har pratat med henne om LCHF och att det är många som mår bättre i magen av det. Men hon är inte där ännu. Jag skall visa henne det här som du har skrivit. Tack för att du delar med dig. Roligt med gästbloggare Åse. Ha en trevlig helg kram Tanja/
Lchf livet för Gottelisa

Svara
Linda 3 februari, 2012 - 19:12

Så härlig läsning Anne!

Svara
Popprinsessan 3 februari, 2012 - 19:01

Tack för att du delade med dig av din historia!

Svara
Anita 3 februari, 2012 - 14:33

Vilken härlig historia. Har jobbat med magtarm patienterna, så jag vet hur besvärliga magar de kan ha.

Svara
Åse 3 februari, 2012 - 13:55

Härligt att läsa!

Svara
Ceciliah 3 februari, 2012 - 12:59

Så underbart att läsa. Mot ett friskare och hälsosammare liv!

Svara
Astrid 3 februari, 2012 - 12:55

Förresten så sa min sk expert inom mage och tarm på Lunds universitetsjukhus att ”jag har hört om lika många dieter som patienter” när jag berättade om min kost. Min f.d läkare i hbg frågade ”om jag läste något estetiskt program på gymnasiet” eftersom jag ville ändra min kost istället för att äta tunga mediciner. Dags för läkarna att öppna ögonen och tänka utanför deras lilla bubbla snart kanske?

Svara
Astrid 3 februari, 2012 - 12:49

Det här var som att läsa om mig själv! Fick min diagnos på ulcerös kilot när jag var 13, 8 år sedan… Har gått på tyngre och tyngre mediciner tills jag förra mars lade om kosten. På två veckor mådde jag bättre i magen än på hela min sjukdomstid (förutom de perioder jag var tvungen att åta kortison). Mamma och pappa lade även om kosten och är friskarE och smalare. Min mamma som har SLE tar en tredjedel av kortisonen hon brukadE ta och jag trappar ner på min ( azatioprin) och har redan halverat min dos. Om allt går dom det ska är jag fri från mediciner i augusti!

Svara
Irene 3 februari, 2012 - 12:17

Vilken solskenshistoria! Så inspirerande läsa!

Svara
Annah 3 februari, 2012 - 12:11

Härligt Anne!!!

Kramar

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.